Brancheorganisatie Detailhandel Nederland heeft in een brief aan Nederlandse gemeenten verzocht winkeliers een extra koopzondag te gunnen op zondag 24 december.

Dit jaar valt Kerstmis op maandag en dinsdag. Dat betekent dat consumenten in gemeenten waar geen standaard zondagopening geldt, hun laatste boodschappen voor de feestdagen op zaterdag 23 december moeten doen. Volgens de brancheorganisatie betekent dat omzetverlies. "Wij krijgen heel veel reacties van winkeliers. Juist tijdens de feestdagen moeten zij hun geld verdienen. Dat zijn piekdagen. Als je de dag voor kerst noodgedwongen dicht blijft, verlies je omzet. Bijvoorbeeld aan onlinewinkels die niet sluiten," zegt Dolf Kloosterziel van Detailhandel Nederland in De Stentor.

Niet alleen eerste Kerstdag valt op een maandag, dat geldt ook voor Nieuwjaardags. Dat betekent extreme drukte op de zaterdagen daaraan voorafgaand, tenzij winkels ook op de zondag open kunnen waardoor de drukte wordt gespreid. "Het lijkt vroeg om het nu al over kerst te hebben maar we zijn juist net op tijd", stelt Detailhandel Nederland. Gemeenten hebben tijd nodig om maatregelen te treffen zoals de openingstijden verruimen en extra koopzondagen in december toe te staan.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN