• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Detailhandelbeleid Zuid-Holland wordt herzien naar aanleiding van Decathlon

Detailhandelbeleid Zuid-Holland wordt herzien naar aanleiding van Decathlon

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Het detailhandelsbeleid van de provincie Zuid-Holland wordt onder de loep genomen. Aanleiding zijn de problemen met sportretailer Decathlon, die maar geen voet aan de grond krijgt in de provincie. Eerder werd de keten al geweerd uit Schiedam en Den Haag. Dat meldt de provincie Zuid-Holland.

Het huidige beleid houdt in dat er alleen aanbieders van grote producten zich in buiten kernwinkelgebieden mogen vestigen; zoals de verkoop van boten, caravans, auto’s, piano’s, tenten, surfplanken en fitnessapparatuur. Maar de lijst zorgde voor vragen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Economische zaken.

Het onderzoek loopt nog, maar de Ministeries hebben alvast een wijziging gemaakt. Retailers die soortgelijke producten als op de lijst verkopen mogen zich ook al buiten de winkelgebieden vestigen. Het is aan de provincie om te besluiten of de detailhandel wel of niet bij de lijst past.

"Ja, er wordt strak gestuurd op de vestiging van detailhandel buiten de kernwinkelgebieden", zegt de provincie. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra: “Wij willen levendige en gevarieerde centra met een gezonde detailhandelsstructuur, dus daarom willen we detailhandel concentreren in de centra, en niet aan de stads- of dorpsranden. Dat beleid past volledig binnen de Retailagenda van minister Kamp. Wij zien de uitkomsten van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet.”

De lijst werd eerder al door Decathlon aangevochten, die vond dat de lijst in strijd was met de Europese regelgeving en Wet ruimtelijke ordening.

Eerder hielden de gemeenten Schiedam en Den Haag de komst van de keten tegen. Dat doen ze via een andere procedure bij de Raad van State. Het antwoord zal echter lang op zich laten wachten, omdat er tekst en uitleg moet komen van het Hof van Justitie in Luxemburg.

Vorige week liet Decathlon al weten toch mogelijkheden te zien om zich in Den Haag en Schiedam te kunnen vestigen.

Beeld: Facebook Decathlon

De