• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Dit is de nieuwe flagshipstore van Omoda ontworpen door Studio Piet Boon

Dit is de nieuwe flagshipstore van Omoda ontworpen door Studio Piet Boon

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Retail |INTERVIEW

Sinds kort heeft Omoda een thuis gevonden aan het Museumplein. De schoenenketen opende daar de twintigste winkel en ter ere van dit heugelijke feit huurde het merk gerenommeerd ontwerpbureau Studio Piet Boon in. De designstudio ontwikkelde een vernieuwd winkelconcept. FashionUnited bracht een bezoek aan de winkel en sprak na afloop met Piet Boon.

Bekijk de beelden van de nieuwe Omoda-winkel aan het einde van dit artikel.

De letters ‘Omoda’ zijn niet te missen op de gevel aan de Van Baerlestraat. In de etalage zijn verschillende zuilen met daarop producten zien die letterlijk worden uitgelicht door hoge lichtzuilen. Het meubilair in de winkel begint laag met stenen platformen met verschillende niveaus waarop schoenen zijn uitgestald. Een hoge muur scheidt de gedeelten voor de vrouwen en mannen die ook door middel van kleur een ander karakter hebben gekregen. De made-to-measure stellages zijn bij de mannen recht en bij de vrouwen rond gevormd. Op verschillende plekken zijn zogeheten ‘walk-in-closets’ gecreëerd en achterin de winkel is een grote muur van groen te zien.

Studio Boon ontwerpt vernieuwd Omoda-winkelconcept

FashionUnited: Kunt u iets vertellen over hoe het ontwerp voor de Omoda winkel tot stand is gekomen?

Piet Boon: ”We kregen de opdracht van Omoda hun nieuwe winkel in Amsterdam te ontwerpen en we zijn ons daarna gaan verdiepen in de klant en het pand. Het is een leuke opdracht geweest omdat het echt een brandstore is, het vlaggenschip van Omoda. Ze gingen er vol voor en we kregen veel vrijheid. We hebben gekeken naar het DNA van Omoda [het industriële karakter van de winkels bijvoorbeeld, red.] maar ook gekeken naar de omgeving waarin de winkel ligt en de ervaring van de bezoekers.”

”De winkel ligt tegenover het Stedelijk Museum en wordt omringd door allerlei luxe winkels, het moet daar wel bij passen. We hebben het daarom heel overzichtelijk en rustig gemaakt, een beetje zoals in een museum. Tegelijkertijd willen we het ook laagdrempelig houden, zodat het niet een winkel is waar je als consument niet naar binnen durft.”

Hoe is de signatuur van Studio Piet Boon terug te zien in het ontwerp?

“We willen echt een balans creëren. In die immense ruimte [500 vierkante meter, red.] moet het toch intiem blijven en overzichtelijk.” De designstudio doet dit bijvoorbeeld door het lijnenspel dat is aangebracht in de winkel. Het trekt de consument onder andere naar de achterkant van de winkel door middel van de opbouw van hoogte met de platforms, maar ook met de lampen die naar achteren leiden. “Omoda heeft natuurlijk heel veel schoenen, de klant moet wel weten in welke hoek ze waarvoor moeten zijn. Daardoor hebben we bijvoorbeeld speciale ‘walk in closets’ ontworpen, met made-to-measure kasten en een comfortabele poef in het midden. Het moet natuurlijk ook fijn werken voor de medewerker, dat het geen doolhof is en dat ze gemakkelijke de winkel door kunnen zonder de klant in de weg te lopen.” Naast deze elementen komt het Ella zitmeubilair bijvoorbeeld uit de collectie van Studio Piet Boon. Ook het gebruik van natuurlijke en rijke materialen, zoals de lagen tafels van natuursteen, is kenmerkend voor de designstudio.

Smaakt het naar meer, willen jullie meer winkelconcepten gaan ontwerpen?

“Zeker. Het was ook een hele fijne samenwerking met Omoda en een uitdaging. Uiteindelijk kijk je bij elke opdracht naar de wensen van de klant, maar het was echt hartstikke leuk. Ik zou de samenwerking met Omoda ook zeker voort willen zetten.”

Heb je nog tips voor retailers die niet het budget hebben om een designstudio in te huren?

“Kijk wat anderen doen (wat doen ze goed, wat doen ze fout, red.). En kijk naar je doelgroep. De winkel moet een weerspiegeling zijn van je merk. Als je als een high end merk een winkel te laagdrempelig maakt dan werkt het niet, maar andersom ook niet. Wees vooral ook trouw aan je eigen identiteit. Kies een weg en blijf op dit pad. Ga niet aanpassen alleen omdat anderen het ook doen.”

Over Piet Boon

Piet Boon is een gerenommeerd Nederlands meubel- en interieurontwerper. Samen met Karin Meyn leidt hij het Studio Piet Boon, een internationale opererende designstudio met een team architecten en ontwerpers. In het binnen- en buitenland ontwerpt de studio huizen, kantoren, hotels en restaurants. In Nederland zijn het Marriot Hotel in Amsterdam en het restaurant Friet Atelier door Studio Piet Boon ontworpen.

Over Omoda

Omoda is een Zeeuws familiebedrijf, gevestigd in Zierikzee. De keten heeft twintig winkels verdeeld over Nederland en biedt onder andere schoenen van Floris van Bommel, Van Lier, Gabor, Michael Kors, maar biedt ook accessoires van All The Luck In The World."

Foto's: Blanca Heise voor FashionUnited

Looking for a job at Omoda? Click here >>

Omoda
Piet Boon
studio piet boon
Winkelconcept
Scroll down to read more