• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Dit zijn de mooiste kerstetalages ter wereld

Dit zijn de mooiste kerstetalages ter wereld

Door Danielle Wightman-Stone

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Van Selfridges in Londen tot Macy’s in New York en Printemps in Parijs, FashionUnited heeft een aantal van de mooist gedecoreerde kerstetalages verzameld, afkomstig van warenhuizen van over de hele wereld.

Bijenkorf, Den Haag

De Bijenkorf maakt dit jaar gebruik van interactieve etalages. Door een druk op de knop maakt men een foto van zichzelf of kan men iets laten bewegen in de etalage. Zo is er een grote transparante sneeuwbal te zien met daarboven een mistletoe. Voorbijgangers kunnen hier een kus vereeuwigen.

Het Visual team op het hoofdkantoor van de Bijenkorf heeft ruim 338 dagen gewerkt aan het kerstconcept. Van de tekentafel tot de onthulling. In Den Haag heeft het team van 17 Visual medewerkers van de winkel twee weken aan de etalages gewerkt. Dit jaar zijn er 1120 nieuwe kerstbomen in de Bijenkorf winkels met in totaal 947.200 led-lampjes. Er is 1735 meter aan nieuwe kerstguirlandes. 420 witte kerstbomen komen ondersteboven te hangen in de lichthal van Amsterdam, ontworpen door architect Snarkitecture.

Selfridges, Londen

Selfridges claimde in oktober wereldwijd de eerste te zijn met een kerstetalage, met het ‘With love from…’-thema als ode aan Londen, Manchester en Birmingham, de drie steden met een Selfridges-filiaal.

De etalages van de locatie in Oxford Street in Londen zijn onder andere gevuld met een marktkraam met daarop 5.000 handgeschilderde spruiten, een wandelende brass-band, gouden fietsen versierd met kransen en een enorm roodborstje. De grote, drieledige etalage op de hoek van Oxford Street telt tien kerstmannen waarvan het rode pak versierd is met parelknopen, geïnspireerd op de Pearly Kings and Queens van Londen.

Bijna 1000 vierkante meter zacht rood fluweel bedekt nu de vloeren en muren. Verder is er 15.000 meter aan LED-verlichting, 85000 kerstballen en 200 kerstbomen nodig geweest voor de versiering van de winkel.

Harrods, Londen

Luxe warenhuis Harrods werkte samen met Dolce & Gabbana voor de viering van de kerstdagen. De etalages laten aspecten van een traditioneel Italiaanse kerstviering zien. Hierbij is gebruik gemaakt van de eigen ervaringen en tradities uit de jeugd van Domenico Dolce en Stefano Gabbana. Ook de laatste collectie van het modehuis staat centraal.

Helen David, hoofd verkoop bij Harrods, legt uit: “Domenico en Stefano nemen ons mee in hun eigen Italiaanse kerstverhaal middels de etalages die zij voor Harrods ontworpen hebben. Onze ramen zullen gevuld zijn met tradities, de liefde voor familie, en een gezonde dosis humor en Italiaans temperament.”

De Dolce & Gabbana x Harrods-samenwerking bestaat onder meer uit een Dolce & Gabbana Italiaanse markt op de vierde verdieping van het warenhuis, als ook een sieraden-en horloge pop-up.

Liberty, Londen

Liberty brengt een ode aan haar eigen stad in de etalages tijdens de kerstdagen, die geïnspireerd zijn op het gedicht ‘Twas the Night Before Christmas’ van Clement Clarke Moore. De etalages zijn gebaseerd op het zicht vanaf de daken van het warenhuis, met twinkelende lichten, een pak sneeuw en een volle maan.

De setting is tot leven gebracht met moderne draadverlichting tegen een achtergrond van bladeren, waaronder varens en eucalyptus, terwijl bewegende elementen verspreid door de etalage verschillende, wisselende producten tonen.

In de centrale hal van het warenhuis hangt ook een enorme verlichte kandelaar aan het dak, welke zichtbaar is vanaf alle balkons in de winkel.

Harvey Nichols, Londen

De Knightsbridge Harvey Nichols heeft een levendige make-over gekregen voor Kerstmis, met regenboogkleuren, gewaagde texturen en grafische patronen in de ramen, samen met glitter, sterren en heel veel lichten en 5.370 meter LED-stripverlichting, even lang als 478 bussen.

Janet Wardley, hoofd van de visual merchandise van het warenhuis: “Positiviteit was het thema in veel modeshows de afgelopen tijd, een oproep om niet teveel stil te staan bij de onzekerheid van onze tijd.

“Dit inspireerde ons om gebruik te maken van veel oogverblindende kleuren, lichten en vormen om onze klanten te vermaken - sommige van de lichtgevende platen waren zo fel dat het team zonnebrillen moest dragen tijdens de installatie.”

Harvey Nichols kerst-etalage bevatte 5.100 kerstballen, neon ballen en sterren, 3.555 plastic sterren, 382 glazen ballen, 62 pruiken en 620 mannequins met manicures.

Bloomingdales, New York

Het warenhuis in New York heeft samengewerkt met Swarovski en laat The Greatest Showman zien in haar etalages, waarbij de muziek uit de film tot leven wordt gebracht met 7.6 miljoen Swarovski-kristallen.

“We kijken ieder jaar weer uit naar het moment dat we onze etalages voor Kerst kunnen onthullen. We kijken uit naar het moment dat we New Yorkers en bezoekers van buitenaf kunnen verwelkomen om ons spectaculaire design en animaties te komen ervaren,” aldus Tony Spring, CEO bij Bloomingdale.

“De magie van P.T. Barnum voel je door onze hele winkel, geïnspireerd door onze samenwerking met The Great Showman en tot leven gebracht met 7.6 miljoen Swarovski-kristallen in onze Lexington Avenue-etalage. Het zijn dit soort projecten en samenwerkingen die Bloomingdale onderscheiden van alle andere winkels.”

Macy’s Herald Square, New York

Dit seizoen viert Macy’s de liefde voor familie en vrienden met haar ‘The Perfect Gift Brings People Together’-etalage, ontworpen door prijswinnend ontwerper Roya Sullivan, Macy’s hoofd van de raampresentatie.

De etalages beelden het plezier en geluk uit van feestdagen vieren samen met geliefden, compleet met kerstboom, schaatsen en een kerstman.

“Terwijl we bezig waren met het samenstellen van de etalages, dachten we na over de magie van de feestdagen en het belang van familie en vrienden tijdens deze periode,” aldus Sullivan. “Er komen mensen van over de hele wereld om onze etalages te bekijken, sommige voor het eerst, anderen komen ieder jaar weer terug. We wilden die energie van New York tijdens de feestdagen vatten, gevuld met speciale momenten met familie en vrienden.”

Het duurt zeker 21 dagen en nachten voordat een team van meer dan 200 mensen klaar is met het inrichten van de etalages. Tijdens piekuren passeren er zo’n 10.000 mensen per uur.

Printemps, Parijs

Dit jaar zullen we ramen van Printemps in Parijs het verhaal vertellen van twee kinderen die over de wereld reizen tijdens de trip van hun leven. Printemps werkt samen met zes bedrijven, waaronder Fendi, MCM en Citroen om het verhaal tot leven te brengen. Zeker 160 kerstbomen en 30.000 kerstballen versieren de winkel.

Beeld: Selfridges, Harrods, Liberty, Harvey Nichols, Macy’s - Diane Bondareff for AP, Bloomingdales, Printemps Facebook, Bijenkorf

Welke kerstetalage vindt u het mooist? Breng hier uw stem uit.

Dit artikel werd gepubliceerd op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Arjan Ranjbar

etalage
Feestdagen
Kerst
kerstetalages
MULTIMEDIA
warenhuizen