• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Eerste winkel TK Maxx in Eindhoven: ‘Voor ieder wat wils’

Eerste winkel TK Maxx in Eindhoven: ‘Voor ieder wat wils’

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail |REPORTAGE

De laatste hal van het altijd zo rustig gekleurde winkelcentrum de Heuvel Galerie in het centrum van Eindhoven ziet ineens opvallend fel rood. Ballonnen, een fotomuur en een rode loper waarop jonge dames zich hebben verzameld voor de opening van de eerste nieuwe winkel van TK Maxx. Vijftien jaar geleden was het bedrijf hier een flop, maar dit jaar waagt de Amerikaanse outletgigant opnieuw de sprong in Nederland. FashionUnited reisde af naar het zuiden en bezocht de officiële openingsavond van TK Maxx in Eindhoven.

Een voor de jonge generatie relatief onbekend bedrijf, dat zich met een eerste nieuwe winkel vestigt in een non-modestad als Eindhoven. Het klinkt misschien als een rare combinatie, maar niet als het aan de bezoekers van de officiële opening ligt. “Wat een heerlijke winkel”, “Heb je dat al gezien?”, “Deze neem ik ook mee”, “Wauw, wat goedkoop”: allemaal uitspraken die meerdere malen door de winkel te horen zijn. Winkelaars lopen, onder het genot van harde muziek, rond met uitpuilende trekmandjes, de hapjes en drankjes in de hand.

TK Maxx maakt een comeback in Nederland

Eind 1998 bracht TK Maxx, dat deel uitmaakt van het Amerikaanse TJX Companies, zijn eerste winkels naar Nederland. Toen met tegenvallende resultaten, waardoor het bedrijf in 2002 alle deuren sloot. Nu denkt de outletgigant dat de Nederlandse markt is veranderd. “We hebben de markt geanalyseerd en gekeken naar de mogelijkheden,” vertelt een woordvoerdster van TK Maxx aan FashionUnited. “We merkten dat Nederlanders goedkope kleding willen, maar dan wel met goede kwaliteit. Kwaliteit is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Wij bieden dat.” Volgens haar is TK Maxx ook aantrekkelijk, omdat er voor ieder wat wils is. “Je kunt hier uren doorbrengen, of je nu met vriendinnen of met je oma bent. Er is voor iedereen wel wat.”

TK Maxx: een mix van design en goedkope basics

Het aanbod is inderdaad groot. Het twee verdiepingen tellende pand heeft een winkeloppervlak van 2.300 vierkante meter. Op de begane grond kunnen consumenten terecht voor dameskleding, accessoires, cosmetica, lingerie, schoenen en tassen. In de kelder is de heren-, sport- en kinderkleding te vinden, net als interieurartikelen en keukengerei. Die laatste twee categoriëen nemen samen ongeveer de helft van de kelder in beslag. Daarnaast kun je er terecht voor etenswaren, elektronica, kerstversiering, sokken en koffers.

TK Maxx staat bekend om zijn scherp afgeprijsde designerspullen. De formule van TK Maxx is simpel: het is een multibrand outletwinkel, die producten uit restpartijen koopt bij merken. De collecties worden vervolgens met 60 procent korting verkocht. De essentie van de formule is duidelijk te zien in de winkel: overal waar je kijkt - op spiegels, boven de rekken en op de kassa - is de tekst ‘Big labels, small prices’ te lezen. Toch biedt de winkel niet alleen designermerken aan, maar een gelijke verdeling van basics van goedkope merken en afgeprijsde designerproducten. Bekende merken als Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren en Moschino zijn verkrijgbaar bij TK Maxx.

“TK Maxx Eindhoven ook voor Duitse en Belgische consumenten”

Met de nieuwe vestiging van de Amerikaanse retailer wordt het zuiden van Nederland bediend, maar de winkel verwacht ook veel Duitsers en Belgen te ontvangen. Niet gek, want vanaf de Duitse grens is het met de auto ongeveer een half uur rijden naar Eindhoven en twintig minuten voor publiek uit België. “In Duitsland hebben we een aantal winkels, maar daar is TK Maxx nog niet nationaal bekend. Het is daar meer een regionale keten.” De outletgigant heeft nu dertien winkels in Duitsland, waarvan de dichtstbijzijnde in Siegen, vlakbij Frankfurt. “Ik denk dat we hier vooral Duitsers gaan zien die aan de Nederlandse grens wonen.” In België heeft TK Maxx nog helemaal geen winkels. Het bedrijf verwacht de komende tijd dan ook veel Belgen te zien.

Op 5 november opent de tweede nieuwe Nederlandse winkel van TK Maxx in Rotterdam. Daarnaast staat een derde filiaal in Groningen op de planning. Komende jaren wil TK Maxx ongeveer twintig nieuwe winkels openen in Nederland. Lees hier hoe retailexperts denken over de terugkeer van het bedrijf.


TJ Maxx
TJX Companies
TK Maxx