• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Retailhuren Nederland stijgen het hardst in Rotterdam

Retailhuren Nederland stijgen het hardst in Rotterdam

Door Caitlyn Terra

20 jul. 2017

Retail

De vraag naar panden op toplocaties in Rotterdam, heeft ervoor gezorgd dat de huurprijzen in de stad het snelst zijn gestegen in vergelijking met andere Nederlandse steden, zo meldt onderzoeksbureau CBRE.

Het CBRE deed wereldwijd onderzoek naar de verandering van huurprijzen in 92 steden. Op nummer één prijkt Londen met een stijging van 39 procent, maar als eerste Nederlandse stad verschijnt Rotterdam op nummer 14. In de stad is het afgelopen jaar de huur met 6 procent toegenomen. Volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield is de prijs per vierkante meter per jaar in Rotterdam nu 1600 euro. Op de Lijnbaan betalen bedrijven zelfs nog iets meer, daar bedraagt de huur gemiddeld 1650 euro.

De havenstad trok de afgelopen jaren verschillende grote retailers, waaronder internationale merken zoals TK Maxx, River Island, Bjorn Borg, Week Day en Monki. Later dit jaar vestigen ook Hudson’s Bay en Saks Off 5th zich in de stad. Van de totale winkeloppervlakte, zo’n 170.000 vierkante meter, beslaan internationale merken 50.000 vierkante meter hiervan. Uit onderzoek van adviesbureau Goudappel Coffeng is de economische vitaliteit van de Rotterdamse binnenstad goed en hierdoor volgt het na Amsterdam, Utrecht en Den Haag in het rijtje van levendige binnensteden.

Huurprijzen Rotterdamse retaillocaties stijgen het snelst, Amsterdam blijft duurste stad

Alhoewel de huurprijzen in Rotterdam het snelst stegen, blijft Amsterdam de duurste stad om als retailer te vestigen op een toplocatie. In de Kalverstraat betalen retailers volgens Cushman & Wakefield de hoofdprijs met zo’n 3000 euro per vierkante meter per jaar. Volgens het CBRE namen de huurprijzen voor top retaillocaties met 3 procent toe het afgelopen jaar. Dit hield Ecco echter niet tegen om in de Kalverstraat hun nieuwe concept Ecco Premium Store te lanceren. Braziliaans merk Zinzane koos ook de Kalverstraat voor de eerste Europese vestiging van het merk. Later dit jaar volgt Saks Off 5th ook in de duurste straat van Amsterdam met een vestiging in de Kalvertoren.

Voor een pand op een toplocatie in Utrecht, volgens Cushman & Wakefield is dit de Lange Elisabethstraat, betaal je per vierkante meter een huur van 1600 euro per jaar. De huurprijzen stegen daar het afgelopen jaar met 3 procent meldt het CBRE. Veel retailers hebben zich inmiddels ook gevestigd in het vernieuwde Hoog Catharijne winkelcentrum.

New York wereldwijd op nummer één met hoogste huurprijs per vierkante meter

Wereldwijd wordt de hoogste prijs per vierkante meter neergeteld in New York. Daar betaalt men 3240 dollar (2815 euro) per vierkante meter per jaar. In de stad nam de prijs voor een pand op een top retaillocatie gemiddeld echter wel af met 19 procent. In België bleven de huurprijzen in Brussel gelijk, waardoor de stad op een gedeelde 31ste plek terecht kwam in de CBRE-lijst.

Benieuwd naar de Top 10 snelst stijgende huurprijzen op retaillocaties wereldwijd? Lees dan: Kaart: De top 10 snelst groeiende retailhuren wereldwijd.

Foto: Rotterdam 2016. Credit: FashionUnited