• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Inretail: ‘Sta afhalen van aankopen bij winkels toe’

Inretail: ‘Sta afhalen van aankopen bij winkels toe’

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Inretail wil dat Nederlanders toestemming krijgen om vooraf bestelde en betaalde aankopen bij winkels op te halen. Dat zou winkeliers ondersteuning bieden ten tijde van de harde lockdown en bovendien de logistieke sector ontlasten, zo stelt de brancheorganisatie in een persbericht. Volgens de organisatie kan het afhalen veilig worden georganiseerd.

“Een afhaalmogelijkheid bij de winkelingang helpt ondernemers te overleven en het kan honderd procent coronaproof georganiseerd worden,” zo schrijft INretail. De mogelijkheid tot afhalen zou extra omzet genereren voor winkelondernemers in de non-foodsector, en bovendien de webwinkels en bezorgdiensten ontlasten, die met de groeiende druk op e-commerce hun maximale capaciteit bijkans hebben bereikt, zo bleek eerder vandaag.

Bij bouwmarkten mogen op dit moment wel aankopen worden afgehaald. Inretail noemt dat beleid ‘onduidelijk’. “Zo werk je in de hand dat ondernemers allerlei manieren gaan verkennen om toch een boterham te verdienen. Dat moet je als overheid niet willen en is makkelijk op te lossen met afhaalpunten bij de winkelingang,” zo stelt de organisatie.

Inretail verzoekt daarnaast om een aanpassing van de steunmaatregelen voor non-foodretailers. Het huidige steunpakket zou niet voldoende compensatie bieden voor de harde tegenslag die retailers kort voor de kersthausse te verwerken krijgen. Volgens Inretail moet de TVL-regeling branche-specifieker worden gemaakt en aangevuld met een speciale tegemoetkoming voor de afschrijving van de kerstvoorraad. De NOW-regeling moet worden opgehoogd om buiten loonkosten ook andere kostenposten, zoals hoge voorraden en afschrijvingen, te kunnen dekken.

Coronavirus
INRetail
Lockdown
NOW-regeling
TVL-regeling