• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Kalverstraat nog steeds duurste winkelstraat

Kalverstraat nog steeds duurste winkelstraat

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De Kalverstraat in Amsterdam is nog steeds de duurste winkelstraat van Nederland. Wie een pand in de drukke winkelstraat wil huren, moet 3.000 euro per vierkante meter neertellen. In vergelijking: een winkelpand aan de Lijnbaan in Rotterdam kost 1.650 euro per vierkante meter, iets meer dan de helft van de Kalverstraat.

Geen tijd om hele artikel te lezen, bekijk hier dan alleen de interactieve grafiek met de tien duurste winkelstraten van Nederland op basis van de huurprijs per vierkante meter per jaar. Plus de drie duurste winkelstraten wereldwijd ter vergelijking.

Dat blijkt uit het rapport ‘Main Streets Across the World’ van vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield, die onderzoek deed op basis van eigen data van huurprijzen over de hele wereld. Uit het rapport –dat voor de 27e keer werd uitgebracht- blijkt dat de huurprijzen in de meest exclusieve winkelstraten met 35 procent zijn gestegen dit jaar. Een opvallende constatering, aangezien de mondiale onzekerheid is toegenomen in de afgelopen 12 maanden, stelt Cushman & Wakefield.

Lijnbaan is bijna helft goedkoper in prijs dan de Kalverstraat

De Amsterdamse Kalverstraat staat op nummer een in de Nederlandse top 10. Met een huurprijs van 3.000 euro per vierkante meter per jaar komt dat neer op een huur van 25.000 euro per maand bij een winkelpand met een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Op de tweede plaats staat de Lijnbaan in Rotterdam (1.650 euro), gevolgd door de Lange Elisabethstraat in Utrecht (1.600 euro) en de Grote Staat in Maastricht (1.600 euro). Deze drie straten schommelen allen rond de 1.600-1.650 euro. De andere winkelstraten uit de top 10 zijn echter een stuk goedkoper. Zo kost de Spuistraat in Den Haag 1.250 euro per vierkante meter, evenals Demer in Eindhoven. Ook in het Stadshart in Amstelveen, de Hooge Steenweg in Den Bosch en de Herestraat in Groningen vallen de huurprijzen relatief mee, met prijzen tussen de 1.100 en 1.150 euro. De goedkoopste winkelstraat uit de top 10 is de Ketelstraat in Arnhem, waar een winkelier 900 euro per vierkante meter betaalt.

Waarom zit er zoveel verschil tussen de nummer 1 en de nummer 10? Dat komt door het verschil van het aantal mensen dat door de straat loopt, zegt Arjan Boesveldt van Cushman & Wakefield tegen NOS.

Cushman & Wakefield: Nederlandse winkelstraten worden minder duur

Hoewel de winkelstraten in de hele wereld duurder zijn geworden het afgelopen jaar, zijn de straten in Nederland juist minder duur dan een jaar geleden. Alleen in de Kalverstraat en het Stadshart in Amstelveen moesten retailers meer huur neertellen. Vooral de aanwezigheid van horeca en musea zijn een belangrijke factor voor de ranking. In Maastricht bleef de huurprijs juist gelijk. "Al jaren is daar dezelfde winkelprijs, maar met de crisis achter de rug geeft dat de kracht van de straat weer,” zegt Boesveldt. De stabiele huurprijzen zijn tevens te danken aan het groeiend aantal toeristen dat naar de stad komt. De gemeenten hebben ook veel geïnvesteerd in de winkelgebieden, en ‘na de crisis betaalt dat uit’.

Internationale retailers zien Nederland als een kernmarkt, stelt Cushman & Wakefield in het rapport. “Amsterdam is het hoogste doel en velen zijn nog steeds op zoek naar mogelijkheden om nieuwe flagshipstores te openen.” Maar het vastgoedbedrijf ziet ook een andere trend. “Huurders zoeken ook naar regionale dominante winkelcentra. Faillissementen zijn nog steeds kenmerkend voor de markt – zij het niet in dezelfde maten als in 2014. De vraag naar binnenlandse detailhandel is nog steeds relatief zwak, met name in kleinere regionale steden.” De beschikbare ruimte steeg in het hele land, maar niet in het tempo van de afgelopen kwartalen.

De hoogste huurprijzen zijn nog steeds aan de Avenue des Champs Élysées in Parijs, waar de huurprijs uitkomt op een gemiddelde van 13.255 euro per vierkante meter per jaar. Londen volgt op de tweede plaats met een huurprijs van 12.762 euro per vierkante meter aan New Bond Street. Deze winkelstraten staan overigens wereldwijd op de derde en vierde plaats. De duurste winkelstraat van de wereld is Upper 5th Avenue in New York (33.812 euro per vierkante meter per jaar), gevolgd door Causeway Bay in Hongkong (23.178 euro per vierkante meter per jaar).

Meer weten over de wereld's duurste winkelhuren? Lees hier wat de grootste flagshipstores op de tien duurste winkelstraten wereldwijd per dag moeten verkopen om de huur te betalen.

Of bekijk de Infographic - 69 Louis Vuitton tassen: Wat retailers moeten verkopen om de huur te betalen.

Cushman Wakefield
Huurprijzen
Kalverstraat