• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • KVK: Bedrijven worden vaker stopgezet en gaan vaker failliet

KVK: Bedrijven worden vaker stopgezet en gaan vaker failliet

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Unsplash

Het aantal bedrijven dat stoppen zat in het tweede kwartaal van 2023 al in de lift en dat zette in het derde kwartaal verder door, zo blijkt uit het trendrapport van de Kamer van Koophandel. Het aantal faillissementen blijkt tevens bijna verdubbeld.

Het aantal stoppers komt in het derde kwartaal neer op 29.526 bedrijven. Dit staat gelijk aan en groei van 6,9 procent, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ingezoomd op deze cijfers staan bedrijven in ‘vervaardiging van gereedschap’ op nummer één, gevolgd door winkels in huishoudelijke artikelen. Winkels in baby- en kinderkleding staan op de vijfde plaats van het hoogste aantal stoppers. Baby- en kinderkledingwinkels tellen in het derde kwartaal 28 absolute stoppers. Webwinkels in kleding en mode-artikelen sluiten de top 10 af met 696 absolute stoppers.

Naast het aantal stoppers, zit ook het aantal faillissementen in de lift. Het aantal faillissementen is namelijk 88,7 procent hoger in het derde kwartaal, in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ter vergelijking: Dit jaar telt de Kamer van Koophandel 832 faillissementen, vorig jaar 441. Hierbij moet wel vermeld worden dat het aantal faillissementen in historisch perspectief nog relatief laag ligt, aldus de KVK in het Trendrapport.

Het aantal stoppers en faillissementen wint het niet van het aantal startende bedrijven. Zo telde de KVK 64.071 starters in het derde kwartaal. Dat zijn er 3,3 procent minder, in vergelijking met een jaar eerder. Vooral de IT, detailhandel, media en persoonlijke verzorging tellen veel starters.

Kamer van Koophandel
KVK