• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Locatus: Aantal lege winkelpanden daalt derde jaar op rij

Locatus: Aantal lege winkelpanden daalt derde jaar op rij

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Aan het einde van 2017 bedroeg het percentage leegstaande winkelpanden nog maar 7 procent. Afgelopen jaar nam de leegstand met 0,2 procent af en 2017 werd hierdoor het derde jaar op een rij dat de leegstand in winkelpanden afnam, aldus de laatste cijfers van Locatus.

Wanneer wordt gekeken naar het aantal winkelmeters dat betrokken is bij leegstand is de daling nog sterker, 0,6 procent. Volgens Locatus is dit te danken aan de voormalige V&D-panden die een invulling hebben gekregen afgelopen jaar. Concreet stonden op 31 december 2017 600 winkelpanden minder leeg dan het jaar daarvoor en 200.000 vierkante meters minder.

Leegstand blijkt het hoogst in de centra van middelgrote steden. Daar is nog geen herstel te zien, zo meldt het rapport. In de centra van de grote steden van Nederland is het grootste herstel te zien. In de 17 grootste steden van Nederland is het niveau van leegstand bijna gelijk aan het niveau van voor de crisis. Wanneer gekeken wordt naar de verschillende winkelgebieden, loopt de leegstand het hardst terug op de meubelboulevards. Volgens Locatus profiteren deze gebieden van de herstellende economie en huizenmarkt.

Leegstand is in 2017 ook bestreden door het ombouwen van retailpanden naar een andere functie. Bijna 2400 panden die op 1 januari 2017 leeg stonden hadden aan het einde van het jaar een andere functie gekregen.

Leegstand
Locatus
winkelpanden