• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Locatus: Horeca en woningmarkt verantwoordelijk voor afname leegstand

Locatus: Horeca en woningmarkt verantwoordelijk voor afname leegstand

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De leegstand van winkelpanden in Nederland daalt de laatste jaren gestaag. Op het hoogtepunt stond 7,5 procent van de winkels leeg, nu is dit nog maar 6,8 procent (15.000 winkels). Dit meldt Locatus in hun leegstandsrapport. Opvallend aan het herstel is dat dit niet alleen plaatsvindt in winkelgebieden in de Randstad, maar dat vooral de kleine regio’s de leegstand weten aan te pakken.

De drie winkelgebieden met de grootste afname zijn Enschede (-5,9 procent), Winschoten (-5 procent) en Heerhugowaard (-4,6 procent). Locatus schrijft in zijn rapport dat het bijzondere van deze leegstandsafname is dat dit niet komt omdat winkels opnieuw worden ingevuld met winkels. Het aantal winkels (detailhandel) is namelijk van 2015 tot 2018 met 5.000 afgenomen.

Locatus: Afname leegstaande panden vooral in kleinere winkelgebieden

Uit het rapport blijkt dat de horeca de afgelopen jaren een belangrijke rol is gaan spelen in het Nederlandse winkellandschap en een groot aantal panden heeft ingevuld. Was het aandeel horeca in het totaal aantal retailpanden in 2015 nog iets meer dan 18 procent, nu is dat al bijna 20 procent.

Dat er jaarlijks enkele honderden panden uit de voorraad verdwijnen (in de eerste acht maanden van 2018 verdwenen duizend panden en 250.000 vierkante meter uit de voorraad) komt volgens Locatus door de overspannen woningmarkt. De vraag naar woningen is zo groot en de prijzen stijgen zo snel dat het steeds aantrekkelijker wordt om winkels om te bouwen naar woningen.

Op de vraag of de invulling van horeca en woningen in de panden invloed heeft op de bezoekersaantallen in het winkelgebied antwoordt de woordvoerder van Locatus dat dit effect zeer minimaal zal zijn.

Vooral in studentensteden zoals Enschede, Nijmegen en Eindhoven kan de ombouw van winkelpand naar woning als verklaring worden gegeven van de afnemende leegstand. In een plaats zoals Winschoten is deze ontwikkeling bijzonderder, toch liep het aantal leegstaande panden in het centrum terug van 333 naar 293.

Bron: Locatus

Beeld: FashionUnited

Leegstand
Locatus
winkelgebieden