In Amsterdam centrum staan de minste panden leeg, in Luik centrum de meeste panden. Dat blijkt uit de Ranking 55 Europese stadcentra naar minste leegstaande winkelpanden, van onderzoeksbureau Locatus.

In de Nederlandse hoofdstad staat 1,9 procent van de winkelpanden leeg. De Europese steden met de minste leegstaande panden na Amsterdam zijn Zurich (2,6 procent), München (2,7 procent), Hamburg (2,8 procent) en Hannover (3,1 procent).

"We zien dat de leegstand in vrijwel alle stadscentra van de grote Europese steden beperkt is," stelt Gertjan Slob, directeur onderzoek Locatus, op het blog van Locatus. "Zowel in de zuidelijke als de noordelijke helft van Europa zijn steden met lage leegstand. Maar de zuidelijke steden hebben meer te kampen met leegstand. In de top 10 staan vijf Duitse steden. Ook Nederlandse steden doen het goed," stelt Slob.

Utrecht staat op positie 8 met 3,9 procent, Maastricht op positie 25 met 5,8 procent, Rotterdam op positie 33 met 7,2 procent en Den Haag op positie 34 met 7,4 procent.

"Een zeker leegstandspercentage in een stad is gezond en kan gezien worden als smeermiddel in de markt," stelt Slob. "Enige leegstand is nodig om nieuwe transacties tot stand te kunnen brengen en om de noodzakelijke vernieuwing mogelijk te maken. Een leegstandspercentage van zo’n 4 à 5 procent is dan ook een gezonde leegstand te noemen."

Van de 55 steden heeft ruim de helft van de steden een leegstand van 6 procent of lager (aantal winkelpanden).

Opvallend is dat de drie Belgische stadcentra, te vinden in de ranking, een leegstandpercentage van 6 procent of meer hebben: Gent staat met 6,1 procent op positie 27, Antwerpen met 13 procent op positie 52 en Luik staat met 15,6 procent op plaats 55.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN