Locatus berekent elk jaar hoe het gaat met de Nederlandse winkelstraten in de Retail Risk Index. De resultaten van dit jaar maakt het bedrijf nu bekend. Wat het meeste opvalt is dat het winkellandschap steeds sneller veranderd.

Winkelconcepten hebben een kortere levensduur, zo meldt Locatus. Kortere huurovereenkomsten en lagere huurkosten dragen hieraan bij, zo luidt de index. Ook zijn in Nederland voor het eerst meer startende bedrijven, meer stoppers én meer winkeliers die naar een andere locatie gaan dan vorig jaar. De meeste starters zijn te vinden in de horeca, tweedehands diversen, massage- en schoonheidssalons en lunchrooms. Gisteren meldde ABN Amro in de februari sectorprognose van de retail al dat tweedehandswinkels toenemen in de winkelstraten. “Veranderende consumentenbehoeften hebben het straatbeeld veranderd, zo groeit de aandacht voor duurzaamheid. Mede hierdoor wonnen in de afgelopen vijf jaar tweedehandswinkels, kleding reparateurs en elektronica reparateurs terrein,” aldus de sectorprognose. Een groot deel van de ondernemers in ‘nieuwe en hippe branches’ overleeft het niet, aldus Locatus.

Locatus meldt eveneens dat het niet per se beter gaat met de leegstand, de risicoprofielen van panden zijn ongunstiger geworden. De meeste winkelgebieden hebben een hoger risicoprofiel gekregen dan vorig jaar en ze worden compacter. Hierdoor lijkt de winkelleegstand af te nemen. Knelpunten zitten voornamelijk in Limburg, Zeeland en Overijssel terwijl winkelgebieden in Noord-Holland en Utrecht het juist goed doen.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN