• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Middelgrote bedrijven lopen meeste risico op faillissement

Middelgrote bedrijven lopen meeste risico op faillissement

Door Yenthe Stuurman

29 dec. 2015

Retail

Het aantal faillissementen zal in 2016 naar verwachting met 10 procent afnemen ten opzichte van 2015. Het is het derde jaar op rij dat er minder faillissementen worden voorspeld. Vooral middelgrote bedrijven lopen het risico om failliet te gaan, meldt het Economisch Bureau van ING.

Voorgaande jaren daalde het aantal faillissementen nog met 20 procent. De daling heeft te maken met de aantrekkende economie, waardoor bedrijven beter presteren. In de huidige markt zijn faillissementen vaak het gevolg van technologische ontwikkelingen, digitalisering en veranderend consumentengedrag. In 2013 lag het aantal faillissementen het hoogste (9.400 bedrijven), dat ligt nu 37 procent lager (5.500 bedrijven).

Grote internationale retailketens kunnen door uitbreiding profiteren van schaalvoordelen en lokale ondernemers kunnen zich onderscheiden met een uitgebreid assortiment en persoonlijk contact met klanten, aldus ING. Voor middelgrote bedrijven is dit een stuk lastiger en daarom lopen zij een groter risico.

Lees ook: ING: Retail tech biedt kansen voor moderetailers