• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Na Barcelona geen betonblokken Kalverstraat

Na Barcelona geen betonblokken Kalverstraat

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Na de aanslag in Barcelona vorige week, in het drukke Ramblas winkelgebied, zit de schrik er bij ondernemers in de Kalverstraat en Nieuwendijk in Amsterdam flink in. Zij hebben hun zorgen geuit en de Gemeente Amsterdam gevraagd maatregelen te treffen om de veiligheid in de drukste winkelstraat van de hoofdstad te verbeteren door bijvoorbeeld betonblokken te plaatsen. De Gemeente wil dat niet uit angst dat betonblokken de infrastructuur in de stad lamleggen. Dat meldt De Volkskrant.

"Het is onmogelijk dit soort maatregelen te treffen voor alle plekken in het centrum en daarbuiten zonder de stad te verlammen," zegt woordvoerder Jasper Karman in de krant, "bovendien kan ook dan een aanslag niet worden uitgesloten."

De toegang tot de Kalverstraat wordt nu belemmerd door verwijderbare rood-witte paaltjes die volgens ondernemers in de straat weinig om het lijf hebben. Vanaf de Dam of het Muntplein is de straat daardoor nauwelijks afgeschermd voor mensen met kwaad in de zin.

Volgens de Gemeente Amsterdam is het niet mogelijk alle kwetsbare plekken in het centrum met betonblokken af te schermen. Want als de Kalverstraat en Nieuwendijk risico lopen, dan doen de Albert Cuypmarkt, de Leidsestraat, de Heiligeweg en de Dappermarkt dat ook. Zichtbare wegversperringen als betonblokken bieden schijnveiligheid vindt de Amsterdamse gemeente.

Winkelstraat de Meir in Antwerpen werd in 2016 wel versneld autovrij gemaakt (link naar FashionUnited België) na de aanslag met een vrachtwagen op de Promenade des Anglais in Nice. Hoewel de bekende Antwerpse winkelstraat al sinds 1992 officieel verkeersvrij was, konden auto's de straat nog wel in. Vorig jaar zijn verdwijnpalen in gebruik genomen die ervoor moeten zorgen dat auto's de straat daadwerkelijk niet in kunnen rijden. Bovendien kunnen alleen mensen in bezit van een speciale toegangspas en buiten drukke openingstijden de paaltjes laten verdwijnen. Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester van Antwerpen Bart de Wever, liet toen weten: "“We moeten realistisch zijn: de Meir is een van de belangrijkste voetgangers-assen van het land en de meest toonaangevende winkelstraat van het land. Alle maatregelen die we kunnen nemen om de veiligheid te verhogen, moeten we nemen.”

Foto: FashionUnited

Amsterdam
Kalverstraat
Meir
veiligheid