• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Nederlandse consument wil ‘s avonds winkelen

Nederlandse consument wil ‘s avonds winkelen

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Nederlandse consumenten vinden het logisch dat op alle dagen - behalve op zondag - de winkels in ieder geval tot 17.00 uur zijn geopend. Vooral op zaterdag willen ze ruimere openingstijden. Ongeveer één op de drie Nederlanders ziet een openstelling tot 19.00 uur op zaterdag wel zitten. Een kwart wil dan zelfs tot 20.00 uur schoenen en kleding kunnen shoppen. Dat blijkt uit onderzoek van modebrancheorganisatie Inretail.

Om een beeld te krijgen van het gedrag en de voorkeuren van Nederlandse consumenten bij het winkelen voor kleding en schoenen heeft Inretail een peiling uitgevoerd. In totaal gaven 1461 consumenten hun mening.

Twee op de drie Nederlanders winkels momenteel graag op een doordeweekse dag. De helft van de respondenten winkelt graag op zaterdag. Vooral mensen die fulltime werken kiezen een dag in het weekend of een doordeweekse avond als favoriet moment om te shoppen voor kleding en schoenen.

Consumenten die in het weekend of op koopavond naar de stad gaan, doen dat niet alleen omdat ze zelf dan tijd hebben. Het is ook een moment waarop andere mensen tijd hebben en ze dus samen winkel-in-winkel-uit kunnen gaan. Wie het geluk heeft op een doordeweekse dag te kunnen shoppen, doet dat vooral omdat het dan minder druk is in de stad. 59 procent van de ondervraagde consumenten gaf dat op als reden. Op die momenten is er ook meer persoonlijke aandacht van winkeliers.

Vrijdag beste dag voor koopavond

Inretail vroeg consumenten ook naar hun ideale openingstijden. Een aantal ochtendmensen vulde de vragenlijst in: 10 procent van de respondenten wil dat schoenen- en kledingwinkels om 8 uur 's ochtends de deuren openen. Volgens Inretail zijn de verschillen in Nederland groot. Naar mate men in stedelijker gebied woont, is er meer draagvlak voor avondopenstellingen - onafhankelijk van de dag. Ook is er dan meer behoefte om iedere zondag te kunnen winkelen. In kleinere plaatsen vindt men één zondag per maand voldoende.

Voor koopavonden is nog steeds animo. De vrijdagavond blijkt de belangrijkste avond in de week om te winkelen. Meer dan de helft van de ondervraagden wil dan een avondopenstelling. 37 procent van de respondenten wil op vrijdag kunnen winkelen tot 21.00 uur. Op donderdag wil 24 procent tot 21.00 uur kleding kunnen kopen. Op andere doordeweekse dagen zien consumenten het liefst dat de winkels tot 18.00 uur open blijven.

Uit onderzoek van CityTraffic, een onderzoeksbureau dat passantenaantallen in binnensteden bijhoudt, bleek vorig jaar dat consumenten steeds minder winkelen op koopavonden. Gemiddeld trekt een koopavond 30 procent minder bezoekers dan in 2011. Utrecht overweegt zelfs de koopavond op donderdag in de binnenstad helemaal af te schaffen. In ruil daarvoor zullen winkels dagelijks langer open blijven, tot 19.00 uur.

INRetail
koopavond
Koopzondag
winkelopeningstijden
winkelsluitingstijden