• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Onderzoek INretail: Winkelcriminaliteit stijgt

Onderzoek INretail: Winkelcriminaliteit stijgt

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Retail

Beeld ter illustratie via Pexels

Het gros van ondernemers in de non-food retail concludeert dat winkelcriminaliteit stijgt, zo blijkt uit onderzoek van INretail en NSO Retail. Op het gebied van criminaliteit spant diefstal de kroon. 80 procent van de ondervraagde retailers gaf aan het afgelopen jaar met diefstal te maken te hebben gehad.

Waar 4 op de 5 ondervraagde ondernemers te maken had met diefstal het afgelopen jaar, meldt ‘maar’ 36 procent te maken te hebben gehad met geweld, intimidatie en agressie. Op de derde plek staan vernielingen en beschadigingen en op de vierde plek staat oplichting, witwassen en fraude. Opvallend is ook dat een op de drie ondernemers het groeiende aandeel van cybercriminaliteit meldt in het onderzoek.

“Winkelcriminaliteit ondermijnt het welzijn van mensen. Retailers ervaren financiële en emotionele gevolgen, maar de confrontatie met criminaliteit hakt er ook in bij medewerkers en klanten die het helaas meemaken. De impact daarvan mag door overheden niet worden onderschat en het blijft nodig om prioriteit aan criminaliteitsbestrijding te geven,” aldus INretail in het persbericht.

De brancheorganisatie geeft aan dat ondernemers zelf veel veiligheid- en preventiemaatregelen nemen waaronder het installeren van camera’s, alarmerings- en beveiligingssystemen en detectieapparatuur voor vals geld. Ook wordt er geïnvesteerd in trainingen voor medewerkers in het herkennen en handelen bij verdacht gedrag of situaties.

Een retailer die de gevolgen van winkelcriminaliteit ondervindt is Okay Fashion & Jeans van ondernemer Edward van Dijk. In een recent gesprek met FashionUnited meldde Van Dijk dat in diverse winkels van Okay, vooral in plaatsen waarin AZC's zich bevinden, zijn personeel te maken heeft met intimidatie. In de plaatsen met AZC's is de overlast vaker en ernstiger. Dit zorgt ervoor dat zijn medewerkers zich onveilig voelen en dwingt Van Dijk tot het inzetten van extra medewerkers in een filiaal om de veiligheid beter te waarborgen. Destijds gaf de ondernemer al aan te hopen dat meer aandacht zou komen voor een gezamenlijke bestrijding van de winkelcriminaliteit.

INRetail
Winkelstraat
Scroll down to read more