• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Parijs: La Samaritaine heropent in 2018

Parijs: La Samaritaine heropent in 2018

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Het luxe Parijse warenhuis La Samaritaine opent over twee jaar opnieuw zijn deuren. Dat heeft de LVMH group bekendgemaakt. Het nieuws is opvallend vanwege de duur van de renovatie van het iconische warenhuis dat dateert uit 1869 en ligt op een primaire locatie tussen de rivier de Seine en de drukke winkelstraat Rue de Rivoli, La Samaritaine is namelijk al ruim elf jaar dicht.

In 2005 sloot La Samaritaine voor een grootscheepse verbouwing die vier jaar zou duren en waarbij het bijzondere art deco interieur, met ijzeren constructie, glazen koepel, brede houten trappen en hangende galerijen, zou worden gesloopt. Officieel omdat het gebouw volgens de brandweer niet aan de brandveiligheidseisen zou voldoen, maar volgens de vakbonden omdat La Samaritaine verlies draaide en LVMH het warenhuis wilde saneren.

Uiteindelijk startte de verbouwing pas in 2012. Het bouwplan werd daarna diverse malen aangepast wat voor extra vertraging zorgde. Tel daar nog juridisch getouwtrek met de bouwvergunning bij op en je bent zo weer een paar jaar verder.

Inmiddels is de bouw in volle gang. De kosten worden geraamd op ongeveer 500 miljoen euro. Volgens de website die speciaal voor het bouwproject is opgezet blijft 75 procent van de façade van het karakteristieke gebouw behouden.

Het warenhuis omvat straks naast 21 duizend vierkante meter winkelruimte ook kantoren, een luxe hotel met 72 kamers, 96 sociale huurwoningen en een crèche waar 80 kinderen terecht kunnen.

Beeld: La Samaritaine Facebook

La Samaritaine
LVMH