Parijs winkelhart Les Halles vernieuwd

Een toonbeeld van moderne architectuur, licht en glas of een peperdure, pisgele luifel? De meningen over het compleet gerenoveerde 'Les Halles' in het centrum van Parijs zijn verdeeld, maar het vernieuwde winkelcentrum en station ziet er in ieder geval een stuk beter uit dan het betonnen complex met sombere, donkere gangen dat sinds 1979 het grootste ondergrondse station van Europa - Châtelet Les Halles - met de buitenwereld verbond.

Parijs winkelhart Les Halles vernieuwd

En dat terwijl de geschiedenis van Les Halles zo bruisend is. Eind negentiende eeuw was hier de centrale voedselmarkt van Parijs gevestigd ook wel de 'buik van Parijs' (naar de roman van Emile Zola) genoemd. Toen de voedselmarkt eind jaren vijftig verhuisde raakten de negentiende eeuwse ijzeren paviljoens van architect Victor Baltard in onbruik en werden gesloopt. 'Een misdaad tegen de stedenbouw' noemt dagblad Le Monde het nu nog.

Parijs winkelhart Les Halles vernieuwd

Gewond hart van Parijs hersteld

Dinsdag werd het centrum feestelijk heropend door burgemeester Anne Hidalgo. "Het gewonde hart van Parijs is hersteld," zegt zij. De verbouwing heeft vijf jaar geduurd, maar het winkelcentrum en station zijn gewoon open gebleven. De kosten worden geschat op 918 miljoen euro. Dat is fors hoger dan de 250 miljoen die in 2006 werd begroot. De blikvanger van het centrum, de golvende luifel of canopée, alleen al heeft 216 miljoen gekost.

In de nieuwe hallen zijn ook twee nieuwe brasseries gevestigd. De ene is ontworpen door Philippe Starck en de ander staat op naam van de beroemde chef Alain Ducasse.

Parijs winkelhart Les Halles vernieuwd

Uitbater Unibail heeft de winkeloppervlakte in de hallen, dat ook een bioscoop heeft, uitgebreid van 60.000 naar 75.000 vierkante meter. Met 150 winkels, waaronder H&M, Muji, Mango, Etam en Fnac, hoopt het centrum ongeveer 40 miljoen bezoekers per jaar te trekken. Nu zijn dat er 37 miljoen. Maar ondanks dat de feestelijkheden voor deze week stonden gepland, is het werk nog niet afgerond. Het duurt nog zeker een jaar voordat het geluid van de boren volledig is verstomd.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN