• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Parkeerbarometer: parkeren in binnensteden toegenomen

Parkeerbarometer: parkeren in binnensteden toegenomen

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

De afgelopen vijf jaar hebben meer auto’s in de binnenstad geparkeerd, dat meldt Spark Parkeren in een persbericht. Spark parkeren deed samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus UPT) onderzoek naar het gebruik van parkeerplaatsen in 27 Nederlandse binnensteden. In 2017 maakten bestuurders 4 procent meer gebruik van binnenstedelijke parkeerplaatsen dan in 2016.

Uit de Parkeerbarometer komt naar voren dat in de periode 2013 tot 2017 het gebruik van binnenstedelijke parkeerplaatsen 22 procent is gestegen. Sinds 2013 neemt het gebruik van parkeerplaatsen toe. De stijging begon voor de grote gemeentes (minder dan 100.000 inwoners) een jaar eerder, in 2012. De stijging in middelgrote gemeentes (50.000 tot 100.000 inwoners) volgde vanaf 2014. Sinds 2016 stijgt ook het gebruik in de kleine gemeentes (minder 50.000 inwoners).

Het gebruik stijgt volgens de Parkeerbarometer in alle onderzochte gemeenten, maar de grote gemeenten blijven het aantrekkelijkst voor de autobezoeker.

Spark Parkeren verwacht dat door een combinatie van binnenstedelijke bouw en het stijgende aantal autobezoekers de drukte in de binnenstad verder zal toenemen. Om de risico’s hiervan beheersbaar te houden is volgens de parkeerorganisatie in het persbericht maatwerk noodzakelijk.

Parkeren is een veelbesproken onderwerp in retail. In een eerder verschenen artikel op FashionUnited sloot Huib Lubbers, directeur van Bureau RMC zich aan bij de oproep van Detailhandel Nederland aan alle gemeenten tot verlaging van de parkeertarieven bij winkelcentra. In het artikel stelt Lubbers dat een toename in parkeren niet direct hoeft te leiden tot meer bezoekers in de binnenstad, maar dat parkeerverlaging heeft uitgewezen wel te werken. De directeur haalt in het artikel de gemeente Nissewaard aan als voorbeeld. In 2015 nam deze gemeente het besluit het parkeertarief van alle parkeergarages in het centrum van Spijkenisse met 50 procent te verlagen met als resultaat dat het aantal bezoekers met 8,3 procent steeg.

Binnenstad
Erasmus Universiteit Rotterdam
parkeerbarometer
Parkeren
Spark Parkeren