• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • President Saks OFF 5TH Europe: “We zijn verrast door de ontvangst in Nederland”

President Saks OFF 5TH Europe: “We zijn verrast door de ontvangst in Nederland”

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail |INTERVIEW

Vandaag opent de tweede vestiging van Saks OFF 5TH in Nederland, twee maanden na de grote Nederlandse introductie van de off-price keten in Rotterdam. Het tweede filiaal bevindt zich meteen aan de ingang van de vernieuwde Kalverpassage en ook al is het concept in de basis hetzelfde, verschilt de winkel toch van die in Rotterdam en de andere Europese winkels. FashionUnited bracht een bezoek aan de winkel en sprak met president Saks OFF 5TH Europa, Wayne Drummond, over de betreding van de Nederlandse markt.

“We merken dat er een echt enthousiasme is voor een off-price winkel in het centrum van de stad,” vertelt Drummond. De meeste off-price concepten en outlets bevinden zich in Nederland voornamelijk buiten de stedelijke gebieden en buiten de centra’s. “We zijn ontzettend tevreden hoe de eerste maanden zijn geweest hier in Nederland. We zijn vooral erg verrast door de reactie in Nederland. Al veel van de consumenten zijn bekend met het concept,” aldus Drummond de avond voor de grote opening in Amsterdam. Exacte bezoekers- en verkoopcijfers van de eerste vestiging worden niet genoemd door Drummond.“Daarbij moet ik vermelden dat we in Europa zijn gestart met het idee dat nog niemand ons kende, om teleurstelling te voorkomen. Toch horen we vaak dat mensen al naar Saks OFF 5TH gaan wanneer ze een bezoek brengen aan Amerika en daardoor ons al kennen.”

Nederlanders staan natuurlijk bekend als koopjesjagers en een duidelijk enthousiasme hiervoor was ook te merken in de aanloop naar de opening van de winkels, zo meldt Drummond. “Het nieuws was al als een lopend vuurtje rond gegaan. We geloven dat Nederland een fantastische plek is voor ons concept.” De focus ligt voor nu op de filialen in Rotterdam en Amsterdam. “Nederland is natuurlijk een goede markt en we kijken altijd naar kansen voor extra vestigingen, maar op dit moment loopt er niks specifieks.”

Amsterdamse Saks OFF 5TH geopend: “We zijn overtuigd dat Nederland een fantastische plek is voor ons concept”

Van de introductie in Rotterdam heeft Saks OFF 5TH al veel kunnen leren, zo meldt Drummond. Verschillende veranderingen zijn dan ook doorgevoerd in de Amsterdamse locatie naar aanleiding van consumentenonderzoek in Rotterdam. De navigatie in de winkels is bijvoorbeeld aangepast. Zo worden niet meteen de duurste merken vooraan gezet, want dit bleek een deel van de klanten toch ‘af te schrikken’, zo vertelt Hanneke van Meeteren, Director Sales & Operations Saks OFF 5TH Europe. Daarnaast is ook besloten om op de kledingafdeling niet te beginnen met de speciale ‘designer-segmenten’, maar met geclusterde items zoals jurken of jassen die op maat en op prijs zijn gesorteerd. Het pand waar Saks OFF 5TH zich in gevestigd heeft in Amsterdam zorgt ook voor enkele veranderingen ten opzichte van Rotterdam. Zo zijn de paskamers niet hagelwit, maar bevinden ze zich achterin in een oud gedeelte met nog industriële details van het pand en zijn de pashokjes donkergrijs in de industriële stijl geverfd.

Het merkenaanbod is volgens Drummond in Amsterdam nog internationaler dan het filiaal in Rotterdam. “Natuurlijk werken we met een internationaal inkoopteam dat het aanbod voor de vestigingen in Europa bepaald, maar per winkel wordt er wel gekeken wat goed werkt.” Drummond verwacht namelijk niet alleen lokale consumenten uit Amsterdam die een keer in de zoveel tijd komen kijken wat voor nieuws er hangt, maar ook de internationale mensen die naar de stad reizen of hier op vakantie zijn. Om ook deze nog meer aan te spreken, is het aanbod nog breder gemaakt.

Saks OFF 5TH Amsterdam opent haar deuren

Het Amsterdamse filiaal van Saks OFF 5TH heeft een groot gedeelte van de vernieuwde Kalverpassage gevuld. Bij de ingang aan de Kalverstraat is links Saks OFF 5TH te vinden. Op de begane grond zijn accessoires te vinden en de roltrappen leiden naar de kleding-, schoenen- en home-afdeling. In totaal beslaat de winkel 3700 vierkante meter en is hiermee groter dan de vestiging in Rotterdam.

Over Saks Off 5th: Saks Off 5th is een van de bedrijven van het Canadese Hudson’s Bay Company. In de winkels zijn designer-items te vinden tegen sterk gereduceerde prijzen die op kunnen lopen tot zeventig procent. Op de prijskaartjes staat dan ook de oorspronkelijke prijs vermeld, de prijs die de consument bij Saks Off 5th betaald en de korting die de klant dus krijgt. In totaal zijn 750 merken te vinden het aanbod in de segmenten dames-, heren- en kinderkleding, home, accessoires en schoenen. De keten betrad in juni voor het eerst de Europese markt door de opening van een van de vijf vestigingen in Duitsland. In september betrad Saks Off 5th ook de Nederlandse markt met de opening van het filiaal in Rotterdam.

Beeld: Wayne Drummond / Saks Off 5th

Saks OFF 5TH