Primark verwacht 9 procent omzetstijging dankzij flinke expansie

De omzet van de Ierse fast fashion retailer Primark komt in het volledige boekjaar 2016, dat eindigt op 17 september, 9 procent hoger uit dan vorig jaar. Ten minste, dat voorspelt moederbedrijf Associated British Foods (AB Foods). Naar verwachting daalt de omzet uit winkels die ruim een jaar open zijn echter met 2 procent, als gevolg van de onvoorspelbare weersomstandigheden van de afgelopen periode. Dat heeft AB Foods onlangs bekendgemaakt. Het concern is van plan komend jaar uit te breiden met 1,3 miljoen vierkante meter aan winkelruimte, onder andere op het Damrak in Amsterdam en de Meir in Antwerpen.

Volgens Primark heeft Ierland gedurende het gehele fiscale jaar goede prestaties geleverd, terwijl die van Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Oostenrijk juist in het tweede halfjaar beter werden. Britse prestaties waren goed tijdens typisch seizoensgebonden weersomstandigheden. Door de verzwakking van de Britse pond, verwacht moederbedrijf AB Foods dat de omzet bij actuele wisselkoersen 11 procent hoger is dan vorig jaar.

Primark verwacht 9 procent omzetstijging dankzij winkelopeningen

De verwachte cijfers komen dicht in de buurt bij de goede resultaten die Primark in het eerste halfjaar van het lopende financiële jaar boekte. Het bedrijf benadrukt dat de impact op Primark’s marges als gevolg van de verzwakking van de Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar geen effect heeft op de resultaten van dit boekjaar. Wel wordt verwacht dat het marge hiervan in het volgende fiscale jaar schade ondervindt.

Primark verwacht 9 procent omzetstijging dankzij flinke expansie

De sterke omzetgroei is voor het grootste deel te danken aan de flinke uitbreiding van het winkelnetwerk van de modeketen. Gedurende het boekjaar zijn er 22 nieuwe winkels, waarvan 16 in het tweede halfjaar, geopend, waarmee het totale aantal Primark-filialen op 315 uitkomt. Zo werd de allereerste Italiaanse vestiging van Primark in Milaan geopend, evenals een flagshipstore in de Spaanse hoofdstad Madrid, drie winkels in Frankrijk en Nederland, zeven in Groot-Brittannië, vier in de Verenigde Staten en drie in Duitsland, Portugal en Oostenrijk. Bovendien werden vier filialen verruimd, waaronder die in Creteil, Parijs, die met 49.000 vierkante meter werd uitgebreid.

In het komende boekjaar is AB Foods van plan het retailnetwerk van Primark nog eens uit te breiden met 1,3 miljoen vierkante meter. Zo staan er vijf nieuwe winkels op de planning in Duitsland, alsook twee Italiaanse filialen in Florence en Brescia en drie in de Verenigde Staten. Verder wordt de Londense Primark-vestiging aan Oxford Street met 32.000 vierkante meter uitgebreid.

Primark verwacht 9 procent omzetstijging dankzij flinke expansie

Primark opent winkels op Damrak in Amsterdam en de Antwerpse Meir

Momenteel bouwt Primark aan een nieuwe megastore aan het Damrak in Amsterdam, in het gebouw waar vorig jaar ook de nieuwe flagshipstore van C&A werd geopend. Wanneer de 89.000 vierkante meter grote winkel precies opengaat, is niet bekend. Vermoedelijk gaan de deuren nog voor het einde van dit kalenderjaar open. Momenteel beschikt Primark over vijftien vestigingen in Nederland, waarvan die in Groningen en Alkmaar het meest recentelijk zijn geopend.

Onlangs werd bekend dat Primark volgend jaar zijn eerste Antwerpse vestiging opent. De keten heeft een vergunning aangevraagd voor een aantal betrokken gebouwen, waaronder het voormalige H&M-pand, op de Meir in het centrum van de stad, zo schrijft de Gazet van Antwerpen. De nieuwe vestiging behelst zo’n 1.000 vierkante meter aan winkeloppervlak. Geruchten over de komst van Primark naar Antwerpen gingen al enige tijd, al heeft het bedrijf zelf nog geen commentaar gegeven.

Wanneer het Primark-filiaal in Antwerpen precies wordt geopend, is nog onbekend. De komst stuit overigens op enige kritiek van mensen die vragen stellen bij de lage prijzen en arbeidsomstandigheden in lageloonlanden. De Ierse keten had in België al winkels in Hasselt, Brussel, Gent en Luik.

Beeld: Primark website, FashionUnited

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN