• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Ready-to-wearlijn Taminiau: ‘Eindelijk ook voor dagelijkse momenten’

Ready-to-wearlijn Taminiau: ‘Eindelijk ook voor dagelijkse momenten’

Door Natasja Admiraal

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail |REPORTAGE

“It's a new dawn, it's a new day”, zong Sherry Dyanne tijdens de feestelijke opening van Jan Taminiaus tijdelijke flagshipstore aan de Amsterdamse Hobbemastraat. De ontwerper was zichtbaar ontroerd door deze verrassingsperformance, niet in de laatste plaats vanwege de toepasselijke songtekst van Nina Simone’s klassieker. De lancering van zijn eerste ready-to-wearlijn is een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. “En ja”, beaamt hij, “ik voel mij héél goed.”

Ruim een jaar geleden zaten Taminiau en zijn partner Juan Varez met kerst aan de eettafel. Het was zo’n avond waarop er ook ruimte was voor stiltes, herinnert hij zich. “We zeiden tegen elkaar: hoe mooi zou het zijn als we nog veel meer mensen zouden kunnen bereiken? Couture is voor speciale gelegenheden. Ik vond het jammer dat ik niet ‘aanwezig’ kon zijn als vrouwen de kinderen van school halen, naar hun werk gaan of uit eten met hun partner.”

Pret-à-porter: een langgekoesterde wens

Zo gezegd zo gedaan. Na zijn oeuvre-tentoonstelling ‘Reflections’ in het Centraal Museum Utrecht – die ruim 200.000 bezoekers trok – heeft de ontwerper welgeteld een week vakantie gehad. Daarna brak er een extreem drukke tijd aan waarin hij heen en weer pendelde tussen zijn atelier in Baambrugge en Madrid om daar een tweede atelier op te tuigen. Inmiddels is daar een elfkoppig team aan het werk. Varez is als zakenpartner in het bedrijf gestapt en houdt zich bezig met de zakelijke aspecten en logistiek. Plotseling was het momentum daar om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan. “Lang geleden heb ik al eens geprobeerd om een confectielijn op te zetten, vanuit het coutureatelier”, vertelt Jan Taminiau aan FashionUnited. “Maar dat werkt niet, weet ik nu. Het zijn twee totaal verschillende werelden die elk specifieke skills vereisen. Het is belangrijk om die werelden van elkaar gescheiden te houden zodat ze niet in elkaars vaarwater komen. Al kun je onderling natuurlijk wel gebruik maken van elkaars expertise.”

Herinterpretatie van bekende couturestukken

Tijdens de opening van zijn tijdelijke flagshipstore spreekt hij van de ‘geboorte van zijn kind en dat van Varez.’ Het afgelopen half jaar heeft de ontwerper zijn confectielijn ‘Taminiau’ uitvoerig getest onder intimi: familie, vrienden en vaste klanten. Voor het interieur van de pop-upstore zijn de houten transportkisten uit het Centraal Museum hergebruikt. Aan de binnenzijde werden ze zeegroen geschilderd. De collectie, of ‘wardrobe’ in de woorden van Taminiau, werkt niet volgens de traditionele seizoenen. Het is een vertaling van bekende couturestukken en de technieken die hij in de afgelopen vijftien jaar heeft gebruikt. Bovenop de kisten zijn de oorspronkelijke couturelooks te zien waar de ontwerpen van zijn afgeleid: een blikvanger is de avondjurk met een handbedrukte print à la Mark Rotkho. Intense kleuren op fragiele zijde. Deze schildering is gescand en dat resulteerde in een nieuwe print die terugkeert op een vloeiende wikkeljurk van zijde georgette, die ook als kimono te dragen is, en een chique cocktailvariant.

Kleine oplage en maandelijks nieuwe items

De ontwerper streeft naar tijdloze items voor de vrouw die steeds vaker reist naar bestemmingen met verschillende klimaten. Wie denkt dat de confectielijn in grote oplage wordt vervaardigd heeft het mis. Elk item is gelimiteerd tot ongeveer tien stuks per maat. Er komt nog altijd veel handwerk aan te pas. Een gebatikte blouse is voorzien van een geschulpte kraag die is afgewerkt met gouddraad en kraaltjes. De collectie bestaat uit veertig items, in prijs variërend van 300 tot 1.800 euro. Elke maand worden er stuks toegevoegd, online en in de winkel. De silhouetten blijven hetzelfde. Na talloze een-op-een-fittingen met coutureklanten weet Taminiau feilloos: dit is het perfecte broekmodel, dat een goede blouse. Er zijn ook accessoires zoals handschoenen, riemen en oorsieraden met Warli, een godin die de ontwerper vaak onopvallend in zijn couturecreaties verwerkt. “Een metafoor voor gelaagdheid: als de draagster mensen dichtbij laat komen, ontdekken zij nog meer lagen. De Warli-oorhanger rust op je schouder.”

Na Amsterdam volgen meer pop-upstores

Net als Taminiau is ook Varez in de pop-upstore voortdurend in gesprek met bezoekers. Van een grote overstap was volgens de voormalige CEO van veilinghuis Christie’s in Madrid geen sprake: “De creaties van Jan zijn draagbare kunstwerken. Grote bewondering heb ik voor zijn heldere visie, hij kan zich tijdens het ontwerpproces volledig van de buitenwereld isoleren. Met deze nieuwe lijn kunnen we klanten nog directer benaderen. Je kunt hier nu zomaar binnenstappen en een Jan meenemen, terwijl daar met couture altijd maanden en vele doorpasmomenten aan vooraf gaan.” De pop-upstore aan de Hobbemastraat in Amsterdam is geopend tot en met zondag 28 april. “Daarna poppen we weer ergens anders op”, aldus Taminiau. “In september weer in Amsterdam, maar ook in andere steden. Ik geloof in het pop-upconcept en wil vrij zijn om me te kunnen verplaatsen. Het Amerikaanse principe van de trunkshow: jezelf en de collectie aan klanten presenteren en weer door. Dat past helemaal bij de huidige tijdsgeest en de moderne vrouw die veel onderweg is.”

Over Jan Taminiau

In 2004 lanceert Jan Taminiau zijn eigen haute couture lijn, JANTAMINIAU genaamd. Vanaf 2007 presenteert hij twee keer per jaar zijn collecties tijdens de haute couture week in Parijs. Zijn creaties worden gedragen door beroemdheden zoals Lady Gaga, Rihanna en Beyoncé. Leden van het koningshuis behoren tot zijn vaste clientèle. In 2014 ontving de couturier de le Grand Seigneur, de belangrijkste modeprijs in Nederland. Taminiau opende onlangs een atelier in Madrid. Begin maart 2019 presenteert hij zijn eerste ready-to-wear-lijn Taminiau zowel in Madrid als in Amsterdam.

Beelden: Jan Taminiau pop-up door Mo Schalkx

Haute Couture
Jan Taminiau
Nederlandse couturier
Ready to Wear
Taminiau