Waarom excentrieke schoenontwerper John Fluevog voor Nederland kiest

Een John Fluevog-schoen is meteen te herkennen. De stijl van de Canadese ontwerper is op zijn zachtsts gezegd ‘ongewoonlijk’, aldus Fluevog tijdens een telefonisch interview. Na bijna 50 jaar in het vak maakt het merk voor het eerst de stap naar Europa. Vandaag opent de eerste Europese winkel van het schoenenmerk in Amsterdam. “Ik heb het gevoel dat Canadezen en Nederlanders erg hetzelfde zijn.”

“Ik zie het als mijn persoonlijke kunstproject,” vertelt Fluevog over zijn merk. Op het moment van het interview is het 8 uur ‘s ochtends in Canada, maar voor Fluevog is dat geen probleem. Hij vertelt vooral veel plezier te hebben in zijn werk en dat hij zal blijven ontwerpen totdat de ideeën niet meer opborrelen in zijn hoofd. “Het merk is aan de andere kant namelijk vooral wat in mijn hoofd opkomt op het moment.” Zijn schoenen zijn niet voor de light hearted en vereisen lef blijkt al snel uit het gesprek en een snelle blik op de collecties. “Als mensen ze dragen vertellen ze heel duidelijk een verhaal over wie ze zijn.” Invloeden van disco, punk en rock zijn nog duidelijk terug te zien in de excentrieke schoenen. Tijdperken die de ontwerper allemaal bewust heeft meegemaakt. “Het merk lijkt een beetje op een schoenenretailer omdat we zoveel verschillende type schoenen hebben. We hebben hooggehakte dressy schoenen, maar ook lage casual schoenen, et cetera, maar het komt dus allemaal uit één brein.” Aan trends doet de ontwerper niet, zo zegt de buitenwereld, maar daar denkt Fluevog zelf anders over. “Als ik iets zie [dat ik interessant vind, red.] dan ga ik wel die kant op, maar ik zal het nooit helemaal overnemen of op die manier doen.” De ontwerper benadrukt dat hij het vooral niet leuk vindt om te doen wat iedere andere ontwerper al doet. “Ik ben een individualist.”

Waarom excentrieke schoenontwerper John Fluevog voor Nederland kiest

Excentrieke schoenontwerper John Fluevog opent eerste Europese winkel in Amsterdam

Wereldwijd zijn al verschillende sterren gespot in het schoeisel van Fluevog. Beyoncé droeg een paar zwarte laarzen van zijn hand in haar Formation-video, Lady Gaga is gespot in een van zijn ontwerpen en ook rocker Alice Cooper is fan. Volgens Fluevog zijn ook de Noord-Europeanen goede klanten bij het merk. “We hebben veel klanten uit het gebied.” Wat is die aantrekkingskracht dan? “Ik weet het niet precies, maar ik geloof dat bijvoorbeeld Canadezen en Nederlanders dezelfde smaak hebben. Dat geldt ook voor Noord-Europeanen. Bovendien is het weer een beetje hetzelfde, dat speelt denk ik ook mee,” vertelt Fluevog lachend.

De eerste Nederlandse winkel is wereldwijd de vijfentwintigste voor John Fluevog. “We wilden al langer de oceaan over. We wilden met e-commerce in Europa starten en dan is het een goede start om zichtbaar te zijn met een winkel.” Het merk was dan ook al een tijd aan het kijken naar een goede locatie en wilde zich vooral vestigen op een plek waar het gevoel klopte. De ontwerper geeft aan dat Nederland, Duitsland en Engeland in Europa goede afzetmarkten zijn voor het merk. “We hadden kunnen openen in Berlijn of Londen, maar Amsterdam voelde goed,” aldus Fluevog. “Ik heb Nederland altijd al leuk gevonden. Ik heb zelf ook veel Nederlandse vrienden, ben zelf blijkbaar ook deels Nederlands. Ik heb het gevoel dat ik ze begrijp.”

Waarom excentrieke schoenontwerper John Fluevog voor Nederland kiest

Canadese schoenenontwerper John Fluevog waagt stap overzee naar Nederland

Fluevog vindt winkels niet alleen belangrijk om voet aan de grond te krijgen in Europa, maar überhaupt in het verhaal van het merk. “Een winkel is een kijkje in de wereld van het merk voor de klanten. Winkels zijn fantastisch, het is echt de bedoeling dat mensen een gevoel krijgen bij het merk. We proberen verhalen te vertellen.” Hij verkocht enige tijd ook zijn ontwerpen bij derden, maar is daarmee gestopt omdat het verhaal van het merk niet goed tot zijn recht kwam daar.

Verdere expansieplannen in Europa zijn er echter nog niet. “We gaan eerst kijken hoe de Nederlandse winkel het doet en vanaf daar gaan we verder.”

John Fluevog opent op 29 maart haar deuren op Heiligeweg 37 in Amsterdam.

Beeld: John Fluevog

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN