• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Winkelhuren in 2016 flink teruggelopen, Amsterdam het duurst

Winkelhuren in 2016 flink teruggelopen, Amsterdam het duurst

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Het huren van een winkelpand is in 2016 voor het zesde jaar op rij een stuk goedkoper geworden. In tweederde van de Nederlandse winkelstraten en -centra daalden de huurprijzen, gemiddeld met 4,2 procent ten opzichte van 2015. Dat gold echter niet voor Amsterdam, waar de winkelhuurprijzen het afgelopen jaar juist flink stegen. Dat blijkt uit recent onderzoek van vastgoedadviseur JLL, die de prijs van 187 winkelstraten in 74 gemeenten vergeleek.

In totaal daalde de huurprijs in 65 procent van de onderzochte winkelstraten. Voornamelijk kleine en middelgrote steden kregen te maken met een daling van de winkelhuren, gemiddeld met 7,7 procent. Ook in veel winkelcentra is het huren van een pand goedkoper geworden. Gemiddeld daalden die huurprijzen met 4,5 procent.

Winkelhuren in 2016 goedkoper, behalve in Amsterdam

In slechts zeventien van de onderzochte winkelstraten stegen de winkelhuren. Drie van de vijf grootste stijgers bevinden zich in Amsterdam. Op de eerste plaats staat de Ferdinand Bolstraat. Daar stegen de huurprijzen met 18 procent, toe te schrijven aan de opening van de Noord/Zuidlijn in 2018. Op de tweede plaats staat het Rokin met een stijging van 14 procent, eveneens door de komst van de metro. Het Rokin wordt gevolgd door de Damrak, waar de huren met dank aan de komst van nieuwe winkelketens als Primark met 13 procent stegen.

De drie grootste stijgers in de hoofdstad worden gevolgd door de Eindstraat in Breda, waar de winkelhuren met 9 procent stegen als gevolg van een aanvulling van het winkelaanbod. De top vijf wordt afgesloten door de Grote Marktstraat in Den Haag. Daar werden de huurprijzen 8 procent duurder, mede door de komst van nieuwe winkelketens. Winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam zag eveneens een opvallende stijging van 13 procent, te danken aan een recente renovatie.

”Niet alleen Nederlanders, maar ook buitenlandse toeristen spenderen veel in de Amsterdamse binnenstad', zegt Sven Bertens, hoofd onderzoek van JLL, tegenover het Financieele Dagblad. 'Een ander voorbeeld is Maastricht; toeristen zijn goed voor de winkelomzetten.”

”Lagere huren bieden retailers weer perspectief”

Dat vooral kleinere steden het moeilijk lijken te hebben, is volgens Chris van Kaam, hoofd retail bij JLL, onder andere te wijten aan het feit dat de vraag van winkeliers daar minder wordt. Ook het aantal faillissementen van de afgelopen jaren zorgde voor de dalende huurprijzen. Toch is er volgens Van Kaam “nog geen reden voor een hosannastemming”. “De lagere huren bieden veel retailers weer perspectief,” zegt hij tegenover het FD. Zo is in de eerste drie kwartalen van 2016 net zoveel aan lege winkelruimte verhuurd als in heel 2015. Ook vestigen ondernemers zich vaker in leegstaande panden, zoals Topshelf en Decathlon in de vrijgekomen gebouwen van V&D. “Dat brengt weer wat elan in de straat,” aldus Van Kaam.

Bovendien ziet de vastgoedadviseur dat verhuurders steeds meer kortingen geven om huurders te trekken. Een voordeel hiervan is volgens Bertens dat huur en omzet weer met elkaar in balans komen.

Amsterdam blijft de duurste stad

Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield maakte onlangs bekend dat Amsterdam met afstand de duurste stad blijft. De hoofdstad heeft de zes prijzigste straten van Nederland, met op de eerste plaats de Kalverstraat. Daar betalen retailers jaarlijks 3.000 euro per vierkante meter, bijna het dubbele van de duurste straat van Rotterdam, de Lijnbaan. Daar betalen winkeliers 1.650 euro per vierkante meter per jaar. De Lange Elisabethstraat in Utrecht en de Grote Straat in Maastricht delen de derde plaats met een bedrag van 1.600 euro per vierkante meter per jaar.

”De Lijnbaan zal waarschijnlijk nooit de huurtarieven van de Kalverstraat halen, maar in Rotterdam is door alle belanghebbenden hard gewerkt om het winkelhart aantrekkelijk te maken”, zegt Arjen Boesveldt van Cushman & Wakefield tegenover de NOS. “De gemeente heeft met ondernemers, verhuurders en beheerders 'Lijnbaansessies' georganiseerd en daar plukt iedereen nu de vruchten van.”

JLL: “Huurprijzen komende twee jaar stabiel”

Volgens JLL gaan de positieve vooruitzichten voor zowel de economische groei in Nederland als de consumentenbestedingen ervoor zorgen dat de huurprijzen de komende twee jaar gaan stabiliseren. “Dit biedt kansen voor retailers om weer een gezonde operatie neer te zetten. Het geldt hoofdzakelijk voor regionale winkelmarkten die voldoende consumenten aan zich kunnen binden. Door de dalende huurprijzen zijn deze weer aantrekkelijk geworden voor een grotere groep (inter)nationale retailers,” luidt het rapport.

Vooral kleinere steden moeten zich volgens Bertens van JLL gaan herpositioneren. “Kleine steden hebben lang last gehad van grootheidswaanzin. Ze wilden met de grote steden meedoen. Dat was slecht voor de markt als geheel. Ze moeten zich nu gaan herpositioneren en richten op een functionele rol. Dan hebben ook de winkelstraten in kleinere steden toekomst,” zegt hij tegenover de krant.

Beeld: FashionUnited

duurste winkelstraten
Winkelhuren