• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • ‘Winkelhuurprijzen lopen iets terug’

‘Winkelhuurprijzen lopen iets terug’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Retail

Winkel te huur. Credits: Aygin Kolaei voor FashionUnited

De winkelstraat is aan verandering onderhevig. Niet alleen de faillissementen van diverse merken speelt mee, maar ook de hoge winkelhuurprijzen zorgen ervoor dat bedrijven vertrekken. Echter blijkt nu dat de winkelhuurprijzen gemiddeld iets zijn gedaald, aldus de huurprijsmonitor van Stec Groep.

Gemiddeld zijn de winkelhuurprijzen met 2,5 procent gedaald in het eerste halfjaar van 2023, terwijl in geheel 2022 deze nog met gemiddeld 9 procent stegen. De daling verschilt per locatie. Zo zijn in de zes grootste steden de dalingen tussen de 2 en 3 procent. In de rest van de top 20 is die daling maar maximaal 1 procent. Echter zijn bij lokale centra de dalingen hoger en tussen de 3 en 4 procent.

Huurcontracten zelf veranderen ook mee. De contracten zijn korter én er zitten meer breekmomenten in, aldus ruimtelijk en economisch onderzoeksbureau Stec Groep. “ De economie koelt af en winkelverkopen dalen. Winkels kijken bovendien actief naar goedkopere locaties, soms in dezelfde straat. Vastgoedeigenaren hebben belang bij een stabiele huurder met uitzicht op langjarig rendement. Omdat de winkelmarkt onder druk staat is het vastgoedeigenaren er alles aan gelegen, de huurders die voldoende toekomstperspectief hebben, te behouden.”

Winkelstraat