• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Winkeliers Utrechtsestraat in zwaar weer, pleiten voor huurverlaging en leegstandswet

Winkeliers Utrechtsestraat in zwaar weer, pleiten voor huurverlaging en leegstandswet

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

In de Amsterdamse Utrechtsestraat groeit de leegstand. Dat heeft enerzijds te maken met verbouwingen aan oude winkelpanden, maar ook hebben winkeliers het steeds moeilijker. Als gevolg van de coronacrisis blijven de omzetten laag en zijn de hoge kosten nauwelijks meer te betalen. De ondernemersvereniging stapt naar de gemeente met een verzoek tot huurverlaging en het doorvoeren van een leegstandswet, zo blijkt uit een reportage van AT5.

“Maar liefst tien procent van de winkelpanden in de Utrechtsestraat staat al leeg,” aldus Robbert Overmeer, voorzitter van de ondernemersvereniging Utrechtsestraat. Een aantal panden worden opnieuw gefundeerd, ziet hij, “maar ook de coronacrisis heeft duidelijk zijn weerslag op ons. Er zijn te weinig bezoekers. En dus is er te weinig omzet.”

Een van de ondernemers die met die gevolgen kampt is Abigail Bakker, eigenaar van duurzame kledingwinkel Geitenwollenwinkel. Haar omzet daalde aan het begin van de coronacrisis met negentig procent. Nu zit ze op vijftig procent van de gebruikelijke omzet. “Op deze manier wil ik eigenlijk weg, omdat het gewoon niet werkt zo.”

De ondernemersvereniging eist nu een verlaging van de huren en het invoeren van een leegstandswet, om te voorkomen dat de Utrechtsestraat verder leegloopt. “De bal ligt nu bij de huisbazen en de politiek.” De gemeente is terughoudend, zo blijkt uit navraag van AT5. Deze zegt niet veel aan de leegstand te kunnen veranderen en vindt dat de huisbazen voor een passende oplossing moeten zorgen.

Beeld: Aygin Kolaei voor FashionUnited

Coronavirus
Huur
vastgoed