• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • ‘Winkels lijden miljarden omzetschade door lockdown’

‘Winkels lijden miljarden omzetschade door lockdown’

Door Caitlyn Terra

4 jan 2022

Brancheorganisatie INretail meldt dat de omzetschade door de huidige lockdown al oploopt tot miljarden euro’s. Niet-essentiële winkels zijn sinds 19 december gesloten onder de maatregelen van de harde lockdown.

Afgelopen januari waren de winkels ook gesloten door een harde lockdown. INretail schrijft dat bij driekwart van de gesloten winkels de omzet met 60 tot 100 procent afnam en de liquiditeitsproblemen flink toenamen. Daarom roept de brancheorganisatie nogmaals op om de winkels te openen.

Omdat de lockdown twee weken voor het aflopen van het vierde kwartaal werd afgekondigd, wordt het voor veel ondernemers lastig om te voldoen aan de voorwaarden voor overheidssteun. Daarom wil INretail ook dat er een TOGS 2.0 regeling wordt getroffen, met dit keer een vast percentage van de verloren omzet dat gecompenseerd wordt.

De huidige lockdown steekt bij niet-essentiële winkels nog meer omdat de omringende landen de retail wel open hebben gehouden. Tijdens de feestdagenperiode was dan ook te zien dat Nederlanders massaal naar België en Duitsland trokken voor een dagje uit. In berichten van Belgische media wordt zelfs gemeld dat Nederlanders goed zijn voor 20 tot 30 procent van de eindejaarsomzet.

CORONAVIRUS
INRetail
Lockdown