• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Zwanestraat in Groningen uitgeroepen tot leukste winkelstraat 2016

Zwanestraat in Groningen uitgeroepen tot leukste winkelstraat 2016

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De Zwanestraat - Kromme Elleboog in Groningen is gekozen tot de leukste winkelstraat van Nederland 2016. De straat kreeg de meeste stemmen in de verkiezing van NL Street Awards.

De jaarlijkse verkiezing is bedoeld om aandacht te vragen voor zelfstandige winkeliers, die het opnemen tegen grote ketens met goedkope formules. Volgens NLstreets is het juist inspirerend om bij zelfstandige ondernemers te winkelen. “Dit winkelgebied is al jarenlang een uniek stukje Groningen met veel gezellige winkels en horeca. En dat op een steenworp afstand van de Martinitoren,” stelt de organisatie van de NL Street Awards op de website.

De Zwanestraat bevindt zich in de binnenstad van Groningen, nabij de Grote Markt en de Vismarkt. In het verlengde van de straat bevindt zich de Grote Kromme Elleboog. Er zijn winkels met mode, lingerie en accessoires te vinden in de winkelstraatjes, maar ook er zijn ook food- en interieurwinkels.

Neem alvast een virtueel kijkje in de Zwanestraat:

Er werd 3.397 keer gestemd op de Groningse winkelstraat. In totaal brachten ruim 17.000 mensen hun stem uit voor de verkiezing. “We maken jaarlijks een voorselectie van 70 leuke winkelstraten. Onze voorkeur gaat uit naar de zelfstandige winkelier,” licht mede-oprichter van NL Streets Eva Ruijter toe aan FashionUnited. Een winnaar, zoals de Czaar Peterstraat in Amsterdam die vorig jaar won, wordt twee jaar lang niet meegenomen in de voorselectie.

Publiek kiest Groningse Zwanestraat - Kromme Elleboog als leukste winkelstraat

De NL Streets Awards zijn er om onafhankelijke ondernemers in het zonnetje te zetten. “Echte fysieke winkels staan onder druk van de grote ketens en de online webshopreuzen. NL Streets brengt juist die leuke zelfstandige winkeliers in beeld die het verschil maken en kleur geven aan de stad,” aldus de organisatie.

In de top tien stonden drie straten in Amsterdam en straten in Rotterdam, Haarlem, Bussum, Eindhoven en Alkmaar. Zijn er ook trends te ontdekken in de winkelstraten die hoog scoren? “Je ziet dat een gespecialiseerde winkel goed werkt, waarbij ondernemers zich focussen op één soort product. Daarnaast is het tegenovergestelde ook populair, namelijk het mini-warenhuis,” zegt Ruijter.

Tien straten in Nederland dingden mee naar de prijs. Op een goede tweede plaats eindigde de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden. Andere straten in de top tien waren de Utrechtsestraat in Amsterdam (3), Kleine Houtstraat in Haarlem (4), Spiegelstraat in Bussum (5), De Bergen in Eindhoven (6), Pannekoekstraat in Rotterdam (7), Haarlemmerdijk & -straat in Amsterdam (8), Prinsen- & Herenstraat in Amsterdam (9) en Fnidsen in Almaar (10). De Amsterdamse Haarlemmerdijk en -straat won de prijs in 2012.

Het is niet de eerste keer dat een Groningse straat de prijs wint: twee jaar geleden werd de Folkingestraat uitgeroepen tot leukste Winkelstraat.

FashionUnited heeft alle winnaars van de NLstreets Awards 2008 - 2015 in kaart gebracht. Klap het menu open via de linkerbutton of klik op de iconen in de kaart voor meer informatie.

Beeld: Linda Hut voor FashionUnited

leukste winkelstraat
NLStreets
zwanestraat