• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Sexier en duurzamer: Toekomst van ondermode te zien op Bodyfashion Days

Sexier en duurzamer: Toekomst van ondermode te zien op Bodyfashion Days

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Beurzen

De BodyFashion Days in het Cube Centre in Almere. Credits: FashionUnited

Twee etages, tientallen merken en verblijde gezichten sieren de BodyFashion Days in het Cube Centre in Almere. Het evenement toont aan dat ondermode nog steeds belangrijk is in Nederland. Wat meteen opvalt aan de beurs, is de mix van zowel gevestigde merken in de branche, zoals Primadonna, als nieuwkomers, zoals het Nederlandse lingeriemerk Annadiva.

Opmerkelijk is ook dat veel merken, jong of oud, zich inspannen voor duurzaamheid en samenwerking. "Als we samenwerken kunnen we het meeste bereiken," vertelt een medewerker van het merk Hanro.

FashionUnited bracht op maandag 26 augustus een bezoek aan het evenement. Hoe zien de nieuwe collecties voor volgend jaar eruit en welke veranderingen zijn er in de branche?

Ondermodemerken op Bodyfashion Days kijken naar trends

De Belgische lingeriegroep Van de Velde met merken als Marie Jo, Primadonna en Sarda valt op tijdens Bodyfashion. Met name Sarda springt eruit met haar recente rebranding en speelt met haar nieuwe collectie voor volgend jaar in op actuele kleur- en designtrends, zoals een felgele triangelbikini en shapewear in huidtinten. Deze trend zie je ook bij andere merken, zoals Hanro, dat ook shapewear in huidtinten presenteert voor 2025.

Een medewerker bij de stand van Van de Velde benadrukt dat hun producten ook buiten de slaapkamer gedragen kunnen worden. Ze demonstreert dit zelf door zwarte shapewear zichtbaar onder een blazer te dragen, waarmee ze laat zien dat ondermode steeds vaker als bovenkleding wordt gedragen.

De stand van Primadonna, Sarda en Marie Jo Credits: FashionUnited

Primadonna, dat al meer dan 100 jaar bestaat, blijft vernieuwen zonder concessies te doen aan pasvorm en kwaliteit. Voor de nieuwe collectie introduceert het merk romantische shapewear, zoals een rode body met "x"-patronen, die net zo stijlvol is en ook als bovenmode gedragen kan worden. Dit illustreert hoe het merk zich continu blijft ontwikkelen.

Een merk dat zich ook sterk blijft onderscheiden van anderen is Roidal. Voor volgend jaar richt het lingeriemerk zich vooral op levendige kleuren en de trend van kristallen in hun zwemkleding. Het merk presenteert zich op de stand naast zustermerk Tessy Beachwear, dat kleur ook hoog in het vaandel heeft maar anders dan Roidal vooral de jeugd probeert aan te spreken.

Roidal en ‘zustermerk’ Tessy Credits: FashionUnited

Bodyfashion Days verwelkomt nieuwkomers

"Een vrouw is het mooiste wanneer ze zich goed voelt," is het motto van Marielle van der Loo, die Annadiva oprichtte in 2021. Dit jaar presenteert het merk zich voor het eerst aan retailers. De stand van Annadiva trekt de aandacht met stralende productfoto's.

De stand van Annadiva tijdens BodyFashion Credits: FashionUnited

Van der Loo benadrukt dat modieuze ontwerpen ook voor grotere maten beschikbaar moeten zijn. Zelf bestelde ze BH's online vanuit Engeland, omdat ze daar wel modieuze ondermode hadden voor grote maten. Dit moest ook in Nederland de norm worden, dus richtte ze haar eigen lingeriemerk op. Met haar achtergrond als modeontwerpster toont ze ontwerpen die ook voor vrouwen met een grotere cupmaat comfortabel moeten zijn. Ze laat een strapless bikinitop met een u-vormige metalen ring zien, een ontwerp dat voorheen vooral voor kleinere maten werd gemaakt.

Marielle van der Loo laat een strapless bikinitop met een u-vormige metalen ring zien Credits: FashionUnited

Nachtkleding heeft het moeilijk

Tijdens Bodyfashion valt naast sprankelende lingerie en zwemmode ook nachtkleding op. Volgens een medewerker van Charlie Choe heeft nachtkleding het zwaar. "Mensen geven liever hun geld uit aan een goede bh dan aan nachtkleding," legt ze uit. Ondanks deze uitdaging blijft Charlie Choe zich richten op het aanbieden van hoogwaardige nachtmode tegen betaalbare prijzen.

Nachtmode heeft het moeilijk Credits: FashionUnited

De lingeriebranche en duurzaamheid

Naast het veranderende koopgedrag van klanten, houdt de lingeriebranche zich steeds meer bezig met duurzaamheid, volgens een medewerker van Hanro. Het merk biedt premium ondermode met een "Made in Europe"-label. De producten, variërend van zachte nachtkleding tot bh's en ondergoed, worden vervaardigd in een eigen kleermakerij in Portugal en voldoen aan de Oeko-tex standaard. Hoewel 80 procent van de gebruikte stoffen afkomstig is uit de eigen textielfabrieken in Oostenrijk, verwacht de medewerker dat samenwerking met duurzame bedrijven in de toekomst steeds belangrijker zal worden. "Net als elke andere sector, zal ook de ondergoedbranche duurzamer moeten worden," zegt hij. Een tip om volledige duurzaamheid te bereiken is samenwerking met duurzame partners.

In het algemeen lijkt ondermode goed vertegenwoordigd op Bodyfashion Days in Almere. De merken die zich hebben opgegeven kijken met een positieve blik op de toekomst van ondermode. Ja, er zullen uitdagingen zijn, maar deze uitdagingen bieden ook kans voor nieuwe ideeën, zoals vernieuwende samenwerkingen.

Bodyfashion Center, veluwezoom, 7, Almere 1327 AA

Lees ook:
Almere
Andres Sarda
Annadiva
Bodyfashion
Bodyfashion Tradefair
Charlie Choe
Lingerie
Ondermode
PrimaDonna
Sarda
Van de Velde