• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Soul Salon vaart nieuwe koers: “Uiteindelijk stond er toch weer een gewone beurs met stands”

Soul Salon vaart nieuwe koers: “Uiteindelijk stond er toch weer een gewone beurs met stands”

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Beurzen |REPORTAGE

Soul Salon vaart een nieuwe koers; de organisatie van de tweejaarlijkse modevakbeurs voor duurzame merken heeft zijn concept veranderd naar een event waarbij ‘de focus op de interactie tussen bezoekers en merken ligt’. Afgelopen maandag vond de ‘pilot editie’, zoals de organisator Cecile Scheele het noemt, van de vernieuwde Soul Salon plaats in het Fashion House in Amsterdam (het adres van Scheeles agentuur Goodbrandz).

”Hoewel het lijkt alsof het gaat om een heel vernieuwd concept, gaan we nu eigenlijk terug naar ons originele idee,” legt Cecile Scheele FashionUnited bij aanvang uit. Al vanaf de eerste editie van Soul Salon had de organisatie als doel geen standaard beursconcept neer te zetten maar een event te organiseren waarbij retailers en merken met elkaar in gesprek gaan.“ Juist vanwege het duurzaamheidsthema en de associatie die mensen onterecht met het onderwerp hebben, wilden we het groots neerzetten. De omvang van de Westergasfabriek leidde er echter toe dat we andere keuzes moesten maken dan we aanvankelijk van plan waren,” aldus Cecile Scheele tegenover FashionUnited. “Afgezien dat ik heel trots ben op wat we destijds hebben neergezet, stond er uiteindelijk toch weer een gewone beurs met stands.”

Zodoende is Soul Salon geen modevakbeurs meer maar een kleinschalig event waar er van ondernemer tot ondernemer gesproken kan worden, ‘anders dan bij een modevakbeurs die toch vooral draait om de inkoop’. De beurs is daarom getimed in december, vlak voordat het inkoopseizoen in januari van start gaat. Scheele: “Ik wilde op deze editie geen eindproduct zien. Het moet echt om het maakproces gaan: wat doen de merken om duurzaam te ondernemen? We willen met de nieuwe Soul Salon de schakel worden tussen retailers en duurzame merken zoals Lovjoi, Antichi en Feuervogl. Dat ze elkaar weten te vinden.”

Aan de pilot editie namen vijftien internationale duurzame merken deel. Er waren volgens de organisatie ongeveer honderd retailers op uitnodiging aanwezig. In het plenaire programma gaf trendwatcher Truus Dokter een presentatie over de opkomst van bewuster consumeren en gaf zij een forecast voor herfst/winter 2019, waarbij FashionUnited niet aanwezig was. In de middag waren er verschillende workshops, waaronder een presentatie van influencer Floortje van Cooten, die de retailer wat praktische tips gaf hoe sociale media in te zetten om het bereik te vergroten en meer in contact te komen met klanten. Vragen uit het publiek gingen vooral over geschikte tijden om te posten. Het antwoord van Van Cooten: jonge moeders zijn vroeg in de ochtend en in de vooravond actief. Jongeren volgen weer een ander patroon, die zijn later in de avond nog actief. Over het algemeen zijn maandag, woensdag en vrijdag de beste dagen om te posten.

De pilot was kleinschalig en daardoor voor de organisatie minder risicovol dan de voorgaande edities. Dat de opkomst ook niet groot was, was in het voordeel van Soul Salon. De ruimte werd voor de workshops door middel van gordijnen in drie delen opgesplitst waardoor de sprekers niet altijd even goed verstaanbaar waren, iets wat door een aantal genodigden als verbeterpunt werd genoemd. Tijdens de tafelgesprekken met InRetail was het goed concentreren op wat iedere retailer wilde zeggen.

Hoe de toekomst van het evenement er uit ziet, is nog niet helemaal duidelijk. Er is nog geen nieuwe datum. ”We willen groeien, maar we moeten nog bezien hoe we dit kunnen bewerkstelligen zonder dat we de interactie verliezen.” Aan de pilot versie is nog geen verdienmodel gekoppeld. In de toekomst wil de organisatie wel kaarten gaan verkopen.

Tijdens het event werden de genomineerden voor de Storytelling awards aangekondigd; winnaars worden op Modefabriek op 20 januari uitgeroepen - zoals het voor het bestaan van Soul Salon ook was.

Cecile Scheele is naast oprichter van Soul Salon eigenaar van het modeagentuur Goodbrandz en initiatiefnemer van de Dutch Sustainable Fashion Week.

Beeld: Soul Salon

Cecile Scheele
Fashion House
pilot editie Soul Salon
Soul Salon