• Home
  • Nieuws
  • Business
  • '90 procent van de kledingbedrijven in Cambodja is in Chinese handen'

'90 procent van de kledingbedrijven in Cambodja is in Chinese handen'

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Een vrouw achter een naaimachine. Beeld ter illustratie. Credits: Pexels / foto door Ivan Samkov

De kledingfabrieken in Cambodja, waar veel Europese landen waaronder Nederland in investeren, zijn grotendeels in handen van Chinese bedrijven of investeerders. Dit meldt een onderzoeksrapport getiteld ‘Cambodia Garment Manufacturing Market Report 2023-2032: Youthful Demographic Dividend Fuels Consumer Market Growth’.

Sinds de jaren 90 is Cambodja een belangrijk exportland op het gebied van kledingproductie. Er vinden veel directe buitenlandse investeringen (FDI’s) plaats. Het rapport benoemt dat een aantal Europese landen, waaronder Nederland, in Cambodja hebben geïnvesteerd.

"Met name de Cambodjaanse kledingexport is voornamelijk gericht op westerse landen, waarbij de Europese Unie (EU) de grootste markt is, gevolgd door de Verenigde Staten", aldus het rapport. Het rapport benoemt dat ongeveer 90 procent van de kledingbedrijven die zich op de EU en Verenigde Staten richt, in handen is van Chinese bedrijven.

Mohammed Thaslim, importeur en distributeur van Cambodjaanse kledingproducten voor de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC), deelt met Khmer Times dat de kledingsector in Cambodja en omstreken profiteert van Chinese investeringen. Hij noemt Chinese bedrijven en investeerders ‘een grote zegen voor de Cambodjaanse kledingsector’. Hij benadrukt dat Cambodja deze investeringen nodig heeft om ‘te concurreren met landen als Bangladesh’.

Cambodja en Bangladesh zijn twee belangrijke spelers in de wereldwijde kledingproductie en toeleveringsketen. Ook kampen ze beiden al decennialang met problemen, met name slechte arbeidsomstandigheden en te lage lonen. Volgens cijfers van de Schone Kleren Campagne (SKC) ligt het minimumloon voor textielarbeider in Cambodja op 160 euro (726.591 riel) per maand, een stuk lager dan het leefbaar loon van 427 euro (1.939.606 riel) per maand.Textielarbeiders in Bangladesh protesteren al maanden tegen een leefbaar loon . Zij kennen een maandloon van 100 euro (2.500 taka), volgens SKC is het leefbaar loon in Bangladesh 195 euro (23.000 taka) per maand.

Lees ook:
Cambodja