ABN Amro: ‘Detailhandel kent grootste daling faillissementen in 2017’
bezig met laden...
De detailhandel ziet er weer rooskleuriger uit, aldus cijfers van ABN Amro. Naar verwachting zal het aantal faillissementen in de detailhandel uitkomen op 350 bedrijven aan het einde van 2017. Dit betekent een daling van 32 procent, aldus ABN Amro.
In de eerste helft van 2017 daalde het aantal faillissementen met 40 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016. Deze daling is de grootste die gemeten is over alle sectoren in Nederland. Dit is volgens het rapport te danken aan ‘het aantrekken van het consumentenvertrouwen.’ “Niet alleen nemen de verkoopvolumes toe, ook het aantal faillissementen daalt. Door de hoge component vaste kosten, draagt extra omzet vaak direct bij aan de absolute winstgevendheid, wat de kasstromen van winkeliers ten goede komt.”
De faillissementsgraad is daardoor in de detailhandel gedaald. Per 1000 winkels gaan er nu 3.4 failliet. Het hoogste niveau van deze graad werd bereikt in 2013, het lag toen op 8,6. Daarbij noemt het rapport wel dat de detailhandel een grotere opheffingsgraad heeft. Er worden meer bedrijven opgeheven dan dat er faillissementen zijn. Echter ligt het aantal opheffingen ook lager dan vorig jaar dankzij een daling van 12 procent.
Het consumentenvertrouwen is volgens het CBS de afgelopen maanden ‘onverminderd positief’ gebleven. Het kwam uit op 23 punten afgelopen mei. De omzet in de schoenen- en modebranche is het afgelopen halfjaar gestegen. In het eerste half jaar behaalde de schoenenbranche 5,4 procent meer omzet en zagen moderetailers een groei van 3,4 procent in hun verkoop.
Beeld: FashionUnited