• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Adidas klaagt Puma aan wegens plagiaat

Adidas klaagt Puma aan wegens plagiaat

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Adidas heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen Puma. De merken liggen met elkaar in de clinch omdat Adidas Puma ervan beschuldigd te hebben geplagieerd bij het ontwerpen van een voetbalschoen. Dat meldt Footwearnews.

De schoen waar het om gaat, het EvoPower Vigor Camo model, is uitgevoerd in het wit en daarnaast voorzien van zwart-groene strepen die over de lengte van de schoen lopen. Daarnaast zijn over de breedte van de schoen verticale, witte strepen geplaatst, en daar ligt volgens Adidas het probleem. Het laatstgenoemde onderdeel zou volgens de aanklager “een verwarrend grote gelijkenis vertonen met de bekende drie strepen van Adidas”. Het merk benadrukt dat deze strepen al meer dan 60 jaar kenmerkend zijn voor het merk.

In de aanklacht die is ingediend, wordt verder nog gesteld dat de voetbalschoen volgens Adidas kan leiden tot verwarring onder consumenten, omdat het mogelijk onduidelijk is van welk merk de schoen nu precies is. Met het uitbrengen van deze schoen zou Puma Adidas dan ook schade hebben toegebracht, en daarom wordt geëist dat een schadevergoeding wordt betaald en dat de verkoop van het model in kwestie wordt stopgezet. Wanneer een uitspraak zal volgen in de rechtszaak, is nog niet bekendgemaakt.

Overigens heeft Adidas al vaker een rechtszaak aangespannen in de strijd tegen plagiaat. Zo klaagde het schoenenmerk in 2014 Marc Jacobs aan voor het gebruiken van verticale strepen die volgens het Duitse sportmerk een te grote gelijkenis vertoonden met de ‘Adidas-strepen’, en was een jaar later Skechers aan de beurt wegens het kopiëren van de bekende Stan Smith gymp.

Beeld: Puma EvoPower Vigor Camo, via Puma Facebook

Adidas
Puma