American Apparel onderzoekt verkoopopties
bezig met laden...
American Apparel heeft de bank Houlihan Lokey in de arm genomen om te kijken naar mogelijkheden om de keten te verkopen. De Amerikaanse kledingketen maakte slechts zes maanden geleden een doorstart zonder de omstreden oprichter Dov Charney.
De bank zou nu op zoek zijn naar potentiele kopers en al met enkele contact hebben gelegd. Een woordvoerster van American Apparel laat aan WWD weten: "Zoals we regelmatig aan werknemers, leveranciers en klanten hebben meegedeeld, evalueren wij voortdurend strategische alternatieven."
In januari werd het reorganisatieplan van American Apparel nog goed gekeurd. De rechter stemde in met het reorganisatieplan van 200 miljoen dollar, waarbij de kledingketen in particuliere handen kwam van een aantal hedge funds waaronder Monarch Alternative Capital. De schuld werd met 230 miljoen verminderd en er kwam 80 miljoen dollar in liquiditeiten vrij. Met de uitspraak kwam een einde aan een pijnlijke periode voor het bedrijf, dat door diverse rechtszaken tegen de omstreden Charney dreigde onder te gaan.
Ondanks de goedgekeurde reorganisatieplannen, waaronder de aanstelling van meerdere nieuwe bestuursleden en een groot aantal ontslagen, lijkt het er echter op dat het de nieuwe eigenaren niet is gelukt het tij te keren. Bewindvoerders lieten ook al eerder weten dat een verkoop tot de mogelijkheden zou blijven behoren.
Gaat American Apparel in de verkoop?
Of oprichter Dov Charney nu een poging gaat doen om het bedrijf terug krijgen, is nog maar de vraag. “Niemand heeft nog contact met me opgenomen, dus ik heb geen idee wat de voorwaarden zijn,” zegt hij in een telefonische reactie tegen FashionUnited UK. In december 2015 deed de omstreden Dov Charney nog een poging om ‘zijn bedrijf’ te redden. Hij deed een overnamebod van 300 miljoen dollar, met hulp van investeerders zoals Hagan Capital Group en Silver Creek Capital Partners. Zijn bod werd echter niet geaccepteerd.
Daarnaast is Charney alweer bezig met het opzetten van een nieuw modebedrijf. Zijn nieuwe modelabel zou zich, net als American Apparel, ook in Los Angeles vestigen. Volgens Amerikaanse media wordt er voor de kleding echter gezocht naar een nieuwe productielocatie, om de loonkosten te drukken. Volgens de New York Post wordt er gekeken naar North Carolina, South Carolina en Tennessee, waar een minimumloon van 7,25 dollar per uur geldt. Dat zou een stuk schelen, want in California zal het loon in 2020 stijgen tot 15 dollar per uur.
American Apparel mogelijk in de verkoop
American Apparel, vroeg in oktober 2015 uitstel van betaling aan. Via een Chapter 11 procedure startte het Amerikaanse modelabel een grote reorganisatie, die de gevolgen voor de winkelvloer moet beperken. American Apparel kampte sinds 2010 met rode cijfers en had een totale schuld van 338 miljoen dollar. “Deze herstructurering zal American Apparel in staat stellen een sterker en levendiger bedrijf te worden,” vertelde CEO Paula Schneider destijds aan de New York Times.
In juni 2014 werd American Apparel-oprichter Dov Charney gedwongen te vertrekken bij het Amerikaanse kledingmerk. Zijn gedrag was omstreden; wangedrag, misbruik van bedrijfsfondsen en het lukte hem niet om belastende blogposts te doen stoppen, geschreven voor voormalig werknemers. Schneider nam vervolgens de positie van Charney over. Ze kondigde toen aan het bedrijf een boost te geven, maar zag in 2015 een omzetdaling van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Beeld: Facebook American Apparel