• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Bangladesh Akkoord: Aanzienlijke vooruitgang, nog steeds levensbedreigende risico’s

Bangladesh Akkoord: Aanzienlijke vooruitgang, nog steeds levensbedreigende risico’s

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het Bangladesh Veiligheidsakkoord heeft zijn nieuwe kwartaalrapport uitgebracht, waaruit blijkt dat de algemene voortgang van de ruim 1.600 fabrieken die eronder vallen op 80 procent ligt. Er is zelfs 100 procent herstel na eerste onderzoeken bij 120 fabrieken en 90 procent of meer bij 665 fabrieken. Daarnaast is het trainingscurriculum van de veiligheidscommissie afgerond in 159 fabrieken en zijn 208 klachten over gezondheid en veiligheid opgelost.

Terugdenkend aan de instorting van de Rana Plaza-fabriek, dat de enorme saneringsinspanningen teweegbracht, is het geruststellend om te weten dat 94,8 procent van de fabrieken afsluitbare en/of inklapbare poorten heeft verwijderd, waardoor medewerkers sneller kunnen ontsnappen in een noodgeval. Voorafgaand aan het initiatief hadden fabrieken vaak slechts één vluchtroute. Een ander probleem was dat brandbeveiligingssystemen niet op hun plaats zaten. Per 1 oktober 2017 is de installatie van dergelijke systemen voltooid bij iets minder dan een derde van alle fabrieken.

Na vier jaar werk in Bangladesh, concludeert het Akkoord: “Ondanks de aanzienlijke vooruitgang, blijven grote levensbedreigende veiligheidsrisico’s bestaan in veel fabrieken en deze moeten worden opgelost, zoals onvoldoende nooduitgangen, onvoldoende brandalarm en structurele aanpassingen achteraf.”

Hieruit blijkt dat het nodig is het Akkoord te verlengen na de initiële looptijd van vijf jaar, welke in mei 2018 zal verstrijken. Een verlenging van nog eens drie jaar is al aangekondigd en 49 retailers hebben het al ondertekend, waarmee bijna 1.200 fabrieken worden vertegenwoordigd.

Dankzij verfijningen in het datasysteem van het Akkoord kan de vooruitgang in alle fabrieken die nu worden onderzocht, dieper worden geanalyseerd door te kijken naar de meest voorkomende brand-, elektrische en structurele items. Deze en andere details zijn te vinden in het laatste kwartaalrapport via de website van het Akkoord.

Vertaling en bewerking: Tessa Guntlisbergen

Bangladesh
Bangladesh Akkoord
Rana Plaza