• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Charles Vögele Nederland maakt doorstart met Vidrea Retail

Charles Vögele Nederland maakt doorstart met Vidrea Retail

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het is gelukt om een doorstart te realiseren voor de Nederlandse tak van Charles Vögele. Er is overeenstemming bereikt met Vidrea Retail voor een doorstart met 90 winkels. Meervoudig mode-ondernemer Remt Melles zal het bedrijf na de doorstart leiden als CEO.

Hoeveel winkels er uiteindelijk open blijven hangt af van de onderhandelingen met de verhuurders. “Het is Vidrea’s intentie om met zoveel mogelijk winkels verder te gaan en de werkgelegenheid van zoveel mogelijk werknemers te behouden,” melden de curatoren in een persbericht. Voor het faillissement waren er nog 95 winkels. “De vijf winkels die commercieel niet meer interessant waren zullen worden gesloten,” laat woordvoerder Edwin van Wijk aan FashionUnited weten. Om welke vestigingen het precies gaat, is nog niet bekend.

De winkels die een doorstart maken zullen allemaal omgebouwd worden tot multibrand stores. Deze winkels zullen dezelfde doelgroep bedienen als de huidige Charles Vögele-vestigingen: mannen en vrouwen vanaf 35 jaar. Van Wijk laat weten: “In de loop van het jaar zal het nieuwe concept worden gelanceerd. De winkels zullen worden verbouwd en aangepast.” Een officiële naam voor de keten is er nog niet, daar wordt de komende tijd nog verder over nagedacht.

Voorlopig gaat de verkoop vanuit de Charles Vögele-winkels gewoon door en zullen de vestigingen bevoorraad worden met de nieuwe zomercollectie. “Sommige vestigingen waren inmiddels al leegverkocht, maar die zullen ook nieuwe voorraden krijgen,” licht de woordvoerder van Charles Vögele toe.

Winkels Charles Vögele verdwijnen, maar merk blijft in winkels van nieuwe eigenaar

Curator Hans Hendriks van KBS Advocaten laat weten Vidrea al langere tijd geïnteresseerd was in de voortzetting van de Charles Vögele. “We hebben de laatste weken intensief samengewerkt om tot deze transactie te komen, waarbij de Zwitserse houdstermaatschappij van Charles-Vögele bereid was Vidrea te tegemoet te komen.” Volgens Van Wijk waren de partijen ‘al maanden’ in gesprek.

De nieuwe CEO Remt Melles laat weten: “Gelukkig is de doorstart -na een lange periode van onderhandelen- nu een feit. Met de Zwitserse houdstermaatschappij van Charles Vögele hebben we een akkoord bereikt over het doorleveren van de zomercollectie, zodat alle winkels snel weer nieuwe voorraad ontvangen.Ook hebben we met hen een licentieovereenkomst gesloten, zodat Charles Vögele ook na de lancering van het multibrand concept bij ons in de schappen blijft als een van de merken die wij zullen verkopen.” Welke andere merken er in de winkels komen, is niet bekend.

Melles is overigens geen onbekende in de textielwereld. Hij richtte onder meer A&Q Fashion op en leidde bedrijven als Lowland Fashion, Fashion Linq en T-corporation. Samen met Roland Kahn kocht hij MS Mode, waar hij commercieel directeur was. Diezelfde functie had hij ook bij Etam/Promiss. Tevens werkte hij bij McGregor en V&D. Sinds 1 september 2014 was hij de algemeen directeur van het merk Malu. Ook is hij eigenaar van de kleinere keten Hockey Republic.

Voor klanten die nog cadeau- en tegoedbonnen hadden van Charles Vögele, is er ook goed nieuws. “We zijn namelijk overeengekomen dat de cadeaubonnen en tegoedbonnen van Charles- Vögele die vanwege het faillissement niet meer konden worden gebruikt, binnenkort weer als betaalmiddel zullen worden geaccepteerd. Op dit moment zijn er circa twintig winkels gesloten omdat er te weinig voorraad over was. Deze winkels zullen zo snel mogelijk weer worden bevoorraad en heropend,” zegt curator Johan Westerhof van HVG Law.

Doorstart voor Nederlandse winkels Charles Vögele

De Zwitserse keten Charles Vögele werd eind december overgenomen door het Italiaanse Sempione Retail. Die besloot zich te focussen op de meest potentiële markten: Zwitserland, Hongarije, Oostenrijk en Slovenië. Eind vorig jaar werd er daarom geen geld meer gestoken in de Nederlandse tak, waardoor een faillissement onvermijdelijk bleek.

Op 27 januari 2017 werd Charles Vögele Nederland failliet verklaard. Op dat moment waren er 95 winkels op A-locaties in provincieplaatsen in Nederland. Daarmee behoorde de keten in Nederland tot een van de vier grootste moderetailketens van Nederland. Er werkten tot het faillissement 700 mensen bij Charles Vögele. Sinds het faillissement hebben de curatoren besloten de winkels open te houden en de verkoop door te zetten met alle medewerkers.

Bekijk de Charles Vögele Nederland filialen van voor het faillissement op de kaart:

Beeld: Charles Vögele, Charles Vögele Nederland Facebook

Charles Vogele