• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Consumentenbond waarschuwt voor ‘december-nepshops’

Consumentenbond waarschuwt voor ‘december-nepshops’

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Na toezichthouder Autoriteit Consument & Markt waarschuwt nu ook De Consumentenbond voor nepshops. "De ‘december-nepshops’ zijn professioneel ogende webshops, die veel moeilijker te herkennen zijn dan ‘gewone’ nepshops," zo waarschuwt de Consumentenbond in een nieuwsbericht op de website. "Vaak zijn ze voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDeal-betaalmogelijkheid en een keurmerk. Soms verspreiden ze zelfs flyers."

Vorige week was er in de Amsterdamse Haarlemmerdijk een 'nepshop' te vinden. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) opende deze 'pop-up tentoonstelling' om consumenten te waarschuwen voor gevaren van oplichting online. Er waren tien voorbeelden die illustreerden hoe aankopen via social media fout kunnen gaan. "Met Black Friday, Sinterklaas en kerst nemen de online aankopen toe en daarmee ook de risico's', verklaarde Anne van 't Hoff, juridisch adviseur bij ACM tegenover het Algemeen Dagblad (AD).

In 2017 werd in Nederland 22,5 miljard euro uitgegeven aan online aankopen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Thuiswinkel Markt Monitor. Volgens Van 't Hoff worden deze aankopen niet slechts gedaan bij de grotere, bekende webshops. "Sociale media als verkoopkanaal zijn hot," aldus de juridisch adviseur bij ACM tegenover het AD. Hoe vaak een onlineaankoop werkelijk op een mislukking uitloopt, is niet bekend.

De belangrijkste tip van de Consumentenbond en ACM: check altijd de gebruikerservaringen (reviews). Andere tips van de Consumentenbond om malafide decembershops te kunnen herkennen: winkels zonder ervaringen of met heel weinig ervaringen zijn verdacht. Bekijk hoe lang de website bestaat via sidn.nl. Nepshops zijn vaak pas kort actief. En nog een aanbeveling van ACM: "Betaal achteraf, of verzekerd met bijvoorbeeld een creditcard."

ACM
Autoriteit Consument & Markt
Consumentenbond
foute webwinkels
nepshop
nepshops
nepwebwinkels
oplichting online