• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Europees Parlement bereikt tóch akkoord voor Due Diligence wet

Europees Parlement bereikt tóch akkoord voor Due Diligence wet

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld ter illustratie van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Gemaakt met behulp van een kunstmatige intelligentie (AI) tool. Credits: FashionUnited

Goed nieuws: Het Europese Parlement is toch tot een akkoord gekomen voor de ‘Corporate Sustainability Due Diligence Directive’. Het nieuws volgt ruim twee weken nadat de EU-lidstaten geen akkoord vonden, doordat diverse lidstaten in opstand kwamen.

De richtlijn van de Europese due diligence is wel afgezwakt onder druk van Duitsland, Italië en Frankrijk. De EU-lidstaten zijn overeengekomen dat alleen bedrijven met een jaaromzet van meer dan 450 miljoen euro en minimaal duizend personeelsleden aan de regels moeten voldoen, zo meldt NOS. Eerder stond in het wetsvoorstel dat ook kleinere bedrijven met 500 werknemers en een omzet van 150 miljoen euro aan de regels moesten voldoen.

Het akkoord betekent dat Europese bedrijven met een jaaromzet van 450 miljoen euro en duizend werknemers zich vanaf 2029 aan de regels moeten houden. Voor ondernemingen met 3.000 personeelsleden en een omzet van 900 miljoen euro gelden de regels vanaf 2028. Bedrijven met een personeelsbestand van 5.000 en een omzet van 1,5 miljard euro dienen zich aan de regels te houden vanaf 2027.

De afgezwakte richtlijn betekent ook dat de wet voor veel minder bedrijven zal gelden. Zo is het aantal ondernemingen waarvoor de nieuwe wet van kracht zal zijn met 70 procent afgenomen van 17.000 Europese bedrijven, naar 5.000 zeer grote bedrijven.

De ‘Corporate Sustainability Due Diligence Directive’ moet nog wel definitief door het Europees Parlement worden goedgekeurd.

Europese Due Diligence wet toch niet in vuilbak gegooid, akkoord op afgezwakte richtlijn

Op 28 februari moest een meerderheid worden gevormd voor de Europese due diligence, maar tevergeefs. Het wetsvoorstel werd niet geaccepteerd door Duitsland, Italië, Finland en Oostenrijk. De tekst van het wetsvoorstel moest worden herzien, waarvoor nieuwe onderhandelingen nodig waren. Daar kreeg het Europese Parlement 14 dagen de tijd voor.

De EU-wet, die betrekking heeft op de productieketen, is bedoeld om grote bedrijven aansprakelijk te stellen als ze profiteren van bijvoorbeeld kinderarbeid of dwangarbeid in Europa. Grote bedrijven moeten ook een plan opstellen om ervoor te zorgen dat hun bedrijfsmodel en strategie verenigbaar zijn met de naleving van de klimaatdoelstellingen van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken.

Lees ook:
Achtergrond - Wat is de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) wetgeving die er komt? Wat is de relevantie voor de modebranche en evt. voorbereidende stappen?
Due Diligence
EU GREEN DEAL
Green Deal
Wetgeving