• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Finse vezelproducent Spinnova benoemt nieuwe CEO en neemt strategie onder de loep

Finse vezelproducent Spinnova benoemt nieuwe CEO en neemt strategie onder de loep

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Garen van Spinnova. Beeld: Spinnova

Tuomas Oijala wordt de nieuwe Chief Executive Officer van de Finse vezelproducent Spinnova. Oijala treedt ‘uiterlijk’ 1 januari 2024 in dienst, zo maakt Spinnova bekend in een persbericht. Ben Selby, de huidige Chief Financial Officer van Spinnova, blijft zijn functie als interim CEO vervullen totdat Oijala in dienst treedt.

De toekomstig CEO waait over van de wereldwijde New Building Solutions business waar hij op de stoel zit als senior vicevoorzitter. Oijala heeft daarnaast diverse functies bekleed op gebied van strategie, commercie en bedrijfsontwikkeling bij Kone Corporations.

Oijala brengt volgens Janne Poranen, voorzitter van de raad van bestuur van Spinnova, 'de juiste competenties en ervaring’ met zich mee. “Tuomas heeft een sterke staat van dienst in het leiden van internationale bedrijven in een concurrerende wereldmarkt. Hij heeft met succes bedrijven ontwikkeld en veranderingen doorgevoerd die voor winstgevende groei hebben gezorgd. Zijn energieke, doortastende en toekomstgerichte aanpak past goed bij Spinnova en is belangrijk in de groeifase van het bedrijf”, aldus Poranen, in het persbericht.

Spinnova herziet strategie en benoemt nieuwe CEO

Spinnova benoemt niet alleen een nieuwe CEO, het herziet ook haar strategie en middellange- en langetermijndoelstellingen. De Finse vezelproducent schrijft al jaren een operationeel verlies in de boeken, maar verviervoudigde in 2022 haar omzet. Nu maakt het bedrijf bekend de bestaande strategie te herzien ‘om prioriteit te geven aan gebieden in de strategie die op de korte tot middellange termijn het snelst een positieve kasstroom genereren en de meeste waarde creëren voor de belanghebbenden van het bedrijf’. De herziening wordt in de komende maanden afgerond, waarna de resultaten worden gedeeld, meldt Spinnova in een separaat persbericht.

Als onderdeel van de herziening onderzoekt Spinnova mogelijkheden om de licentiëring van haar technologie uit te breiden naar nieuwe klanten, zo is te lezen. De Finse textielinnovator ziet namelijk potentie in de ontwikkeling van circulaire grondstoffen zoals textielafval en landbouwafval. Uit de eerste tests blijkt dat het raffineren van deze grondstoffen tot microgefibrilleerde cellulose efficiënter is dan het raffineren van andere grondstoffen. Diverse klanten die fabrieken willen bouwen om meerdere circulaire grondstoffen om te zetten tot een Spinnova-vezel hebben zich al bij de Finse producent gemeld.

Daarnaast blijft Spinnova de optie houden om te investeren in alle toekomstige Woodspin- en Respin-fabrieken, volgens de joint venture-overeenkomsten. De Finse producent evalueert op dit moment of het deelneemt in deze investeringen op basis van de waarde die het creëert voor de aandeelhouders van Spinnova in vergelijking met andere mogelijkheden om kapitaal van Spinnova te investeren. “Ongeacht of Spinnova haar eigen kapitaal investeert in toekomstige fabrieken, blijft Spinnova de exclusieve technologieleverancier van Woodspin en Respin en blijven zij belangrijke technologieklanten van Spinnova.”

Poranen spreekt lovend over de huidige strategie. “We hebben de belangrijke mijlpaal bereikt van de overdracht van de technologie-installatie voor de eerste fabriek van Woodspin en nu is het juiste moment voor ons om onze strategie opnieuw te bekijken om prioriteit te geven aan de acties die de meeste waarde kunnen opleveren voor de belanghebbenden van Spinnova in de toekomst."

Spinnova
Spinnova Plc