• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Hema en de overname van Marcel Boekhoorn: wat schrijven de kranten?

Hema en de overname van Marcel Boekhoorn: wat schrijven de kranten?

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het is misschien wel de deal van het jaar: de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn heeft met zijn investeringsmaatschappij Ramphastos de intentie Hema over te nemen. Inclusief de schulden.

De verkoop betekent een einde aan de acht jaar lange zoektocht van Lion Capital naar koper. Deze zomer ketste voor de derde keer een verkoop af, dit keer ging het om Belgische investeerder Core Equity. Een struikelblok bij de onderhandelingen waren de afspraken met de franchisenemers. Met de franchisers zijn nu nieuwe afspraken gemaakt onder de nieuwe eigenaar, waaronder over e-commerce. Tjeerd Jegen bedankt in het bericht de franchisenemers voor hun inzet om ‘tot nieuwe toekomstbestendige afspraken te komen.’ “Dat maakt de weg vrij om samen met onze nieuwe eigenaar en de franchisenemers te werken aan een sterker en financieel gezond Hema,” aldus de CEO. Alle lopende rechtszaken tussen de beide partijen zijn inmiddels ingetrokken, evenals de opzegging van franchisecontracten.

Vreugde alom op het Hema hoofdkantoor. Maar hoe werd er in de media over de overname geschreven? FashionUnited scande de krantenkoppen.

Hema en de overname van Marcel Boekhoorn: de belangrijkste krantenkoppen

'Hema zal de prijzen moeten verlagen, en dat is een dure grap'

”Met de nieuwe eigenaar zijn de problemen bij winkelketen Hema niet verdwenen. Marcel Boekhoorn mag de keten dan wat meer financiële lucht geven, een doortimmerd plan om het winkelbedrijf weer winstgevend te laten groeien ligt er nog niet”, schrijft het Financieel Dagblad.

Lees meer: Financieel Dagblad / Richard Smit, Joris Polman, 19 oktober 2018

De Hema heeft eindelijk een veilige haven gevonden. De Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn ontfermt zich over de winkelketen

Long read - Boekhoorn stapt in het bedrijf voor de lange termijn, benadrukte Tjeerd Tjeerd Jegen, de topman van de Hema: “Wij werken niet toe naar een exit, wij bouwen aan een merk.” De miljardair had al langer een oogje op de Hema, bekende hij. Veel langer zelfs, want hij was in de race om het ‘prachtige bedrijf’ te kopen in 2007. Wat hem nu wel lukt, lukte hem toen niet omdat Lion Capital er met de buit vandoor ging. “Lion Capital bood meer”, zei Boekhoorn met enige bitterheid in zijn stem.

Lees meer: Trouw/ Elisa Hermanides, 19 oktober 2019

Een overname alleen is niet genoeg: wat moet Hema doen om uit de rode cijfers te komen?

Analyse - Multimiljonair Marcel Boekhoorn koopt Hema van eigenaar Lion Capital. Optimisme alom: Hema komt terug in Nederlandse handen, nieuwe afspraken beëindigen een langslepend conflict met franchisenemers en Hema is klaar voor de toekomst. Maar een overname alleen maakt Hema nog niet winstgevend. Wat dan wel? De Volkskrant onderzoekt.

Lees meer: Volkskrant / Remco Andersen, 18 oktober 2019

HEMA
Marcel Boekhoorn
Overname