• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Koper voor Hema: ondernemer Marcel Boekhoorn

Koper voor Hema: ondernemer Marcel Boekhoorn

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Hema heeft een koper gevonden. Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn wil Hema overnemen met zijn investeringsmaatschappij Ramphastos, zo meldt Hema in een persbericht. Ramphastos heeft de intentie Hema over te nemen inclusief de schulden.

“Dit is het beste scenario voor Hema, onze klanten, medewerkers en franchisenemers. Marcel Boekhoorn en zijn team hebben in de afgelopen jaren laten zien dat zij betrokken zijn bij hun deelnemingen, ondernemerschap stimuleren en een sterke investeringsvisie hebben,” aldus Tjeerd Jegen, CEO van Hema, in het persbericht.

Boekhoorn noemt Hema een ‘iconisch merk met geweldige internationale kansen’ maar ziet in Nederland ook nog genoeg mogelijkheden. Boekhoorn heeft de ambitie bedrijven te laten groeien en de overname van Hema zou hier bij passen, aldus diverse media. “Samen met het Hema-team en haar franchisenemers wil ik van hema een wereldmerk maken.”

Hema overgenomen door miljardair Marcel Boekhoorn

Hema laat weten dat het onder de vleugels van de nieuwe eigenaar zich gaat focussen op investeren in de thuismarkt Nederland en België, online groei, internationale expansie en het verbeteren van de winstgevendheid. In het tweede kwartaal van dit jaar nam het verlies van de keten af van 29,1 miljoen euro vorig jaar naar 10,2 miljoen euro.

De verkoop betekent een einde aan de acht jaar lange zoektocht van Lion Capital naar koper. Deze zomer ketste voor de derde keer een verkoop af, dit keer ging het om Belgische investeerder Core Equity. Een struikelblok bij de onderhandelingen waren de afspraken met de franchisenemers. Met de franchisers zijn nu nieuwe afspraken gemaakt onder de nieuwe eigenaar, waaronder over e-commerce. Tjeerd Jegen bedankt in het bericht de franchisenemers voor hun inzet om ‘tot nieuwe toekomstbestendige afspraken te komen.’ “Dat maakt de weg vrij om samen met onze nieuwe eigenaar en de franchisenemers te werken aan een sterker en financieel gezond Hema,” aldus de CEO. Alle lopende rechtszaken tussen de beide partijen zijn inmiddels ingetrokken, evenals de opzegging van franchisecontracten.

HEMA
Lion Capital
Marcel Boekhoorn