• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Hema en franchisers conflict loopt verder op

Hema en franchisers conflict loopt verder op

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

De verhoudingen tussen de Hema en zijn franchisenemers zijn verder verslechterd. Verschillende media, waaronder de Telegraaf en NRC, hebben de brief in handen die door Hema werd verstuurd aan zijn franchisenemers, waarin wordt aangekondigd dat de winkelketen 'de rol van franchise binnen de Hema-formule definitief gaat herzien'. In de brief, ondertekend door Ton Vervat, Manager Franchise, en Tico Schneider, Country Director Netherlands, worden de franchisers 'een belangrijke oorzaak' genoemd voor de mislukte deal met de Belgische investeerder Core Equity vorige maand. Het conflict is volgens de kranten zo hoog opgelopen dat er momenteel drie rechtszaken lopen, aangespannen door de franchisers. Aanstaande woensdag 18 juli wordt waarschijnlijk een uitspraak gedaan, schrijft NRC.

Update 17 juli 2018:

    Volgens een woordvoerder van de VAB, waar de franchisenemers onder verenigd zijn, is er geen eenduidige reactie op de brief, aldus het FD op 17 juli. De woordvoerder verklaart aan de krant dat ze nog steeds open staan voor overleg. ‘Want het gaat toch om de toekomst van de franchisenemers.’ De VAB werkt aan een officiële verklaring.

Kort samengevat: In december 2017 werd door HP de Tijd naar buiten gebracht dat verschillende franchisenemers van Hema rechtszaken aangespannen hadden tegen de winkelketen. Dat conflict is ontstaan door de interpretatie van de afspraken die twee jaar geleden nog een einde maakten aan een langdurige onenigheid. Onderdeel van de overeenkomst in 2015 was de afspraak dat de franchisenemers de Hema 5,2 miljoen euro zouden betalen als bijdrage in de kosten voor de internetverkopen. De VAB Hema (Vereniging Aangesloten Bedrijven Hema) weigerde dit. HP de Tijd schrijft dat volgens de VAB de afspraken op het gebied van e-commerce eerst zou worden geëvalueerd en de Hema zou de kosten onderbouwen.

Voor iedere klant die een Hema-product online koopt, zo schrijft de Volkskrant, krijgt de franchisenemer in het postcodegebied van de koper nu een flink bedrag. Hema wil deze afspraak herzien, de franchisenemers verzetten zich daartegen. De Volkskrant schrijft dat Core Capital fors wilde investeren in Hema’s online activiteiten, maar uiteindelijk concludeerde dat de afspraken met de franchisenemers het onmogelijk maakten de winstgevendheid te stuwen. Voor Lion Capital, de Britse investeringsmaatschappij die Hema in september 2017 in de etalage heeft gezet, komen de rechtszaken uiterst ongelegen.

De franchisenemers zijn volgens HP De Tijd met ruim 250 winkels goed voor zo’n 40 procent van de omzet van het concern.

Hema in de media: de belangrijkste krantenkoppen

Conflict tussen Hema en franchisers draait uit op straatgevecht

Rechtszaak - De verhoudingen tussen Hema en zijn franchisers heeft een dieptepunt bereikt. Ze vechten het nu uit voor de rechter.

Lees meer: NRC / Teri van der Heijden, Joost Pijpker, 16 juli 2018

Ruzie met franchisenemers doorkruist verkoopplannen Hema

Long read - Hema ligt weer op ramkoers met zijn franchisenemers. De strijd is zo hoog opgelopen dat de zelfstandige ondernemers twee rechtszaken tegen de winkelketen zijn begonnen. Dit blijkt uit processtukken en andere vertrouwelijke documenten waarop HP/De Tijd de hand heeft gelegd. De ruzie legt een bom onder de plannen van eigenaar Lion Capital om het detailhandelsconcern te verkopen.

Lees meer: HP/De Tijd / Jan Smit, 4 december 2017

Hema leek een koper te hebben gevonden, waarom is het toch afgeketst?

Analyse - Eindelijk leek de Britse eigenaar van de Hema een koper te hebben gevonden, met het winkelhart op de juiste plaats. Toch is de overname afgeketst.

Lees meer: Volkskrant / Peter van Ammelrooy 6 juni 2018

Franchise
franchise-ondernemers
franchisers
HEMA