• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Hema zegt winkelcontracten franchisenemers op’

‘Hema zegt winkelcontracten franchisenemers op’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Voor verschillende franchisenemers van Hema is het einde oefening, zo meldt het Financieele Dagblad (FD) op basis van een brief van Hema aan de desbetreffende ondernemers. Hema heeft de winkelcontracten van alle bestuurders van de franchiseorganisatie Vereniging Aangesloten bedrijven (VAB) opgezegd.

In de brief, die het FD in heeft mogen zien, blijken de contracten opgezegd. De bestuurders van de franchiseorganisatie bezitten zo’n 24 winkels onder andere in Weert, Nunspeet, Dronten en Harderwijk. Zowel de franchiseorganisatie, als de woordvoerder van Hema wil niet reageren op de brief. “Wij doen geen uitspraken over zaken die betrekking hebben op de contracten die wij met individuele franchisenemers hebben,” aldus een Hema-woordvoerder tegen het FD.

Het is niet de eerste brief die dit jaar naar de franchisenemers gaat. De franchiseorganisatie en Hema zijn het al enige tijd oneens over de kosten van de internetverkopen. Het ging zelfs zover dat de twee partijen voor de rechter verschenen. Hema verwijt de franchisnemers een ‘contraproductieve houding’ waardoor de verkoop aan het Belgische bedrijf Core Equity in de zomer is afgeketst. In juli werd daarop de eerste brief gestuurd met de melding dat de rol van franchise wordt herzien. In diezelfde brief wordt VAB als gesprekspartner aan de kant geschoven.

Hema benadert nu volgens het FD de franchisenemers individueel, zo’n 261 winkels in Nederland worden geleid door franchisenemers. Op deze manier zou de keten de franchiseorganisatie buitenspel kunnen zetten, aldus het FD.

Beeld: Hema

core equity
franchisenemers
HEMA
vab
Vereniging Aangesloten Bedrijven