• Home
  • Nieuws
  • Business
  • In 2018 het laagste aantal faillissementen uitgesproken; dalende trend zet door

In 2018 het laagste aantal faillissementen uitgesproken; dalende trend zet door

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Afgelopen jaar zijn 3144 bedrijven en instellingen exclusief eenmanszaken failliet verklaard. Dit meldt het CBS vandaag. Dat is het laagste aantal van deze eeuw. De meeste faillissementen van bedrijven werden uitgesproken in de handel.

Het CBS schrijft dat in mei 2013 het aantal uitgesproken faillissementen op z’n hoogst was. Daarna was er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna is het aantal faillissementen drie maanden op rij gestegen.

Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 687. In de groothandel waren er 320 faillissementen, in de detailhandel 304. Het aantal faillissementen in de handel daalde in 2018 nauwelijks, namelijk met 6.

Het afgelopen jaar gingen onder andere Supertrash, Shoeline, Men at Work en Lakeside failliet. De meeste faillissementen in het jaar werden uitgesproken in het eerste kwartaal, daarna lag het aantal stabiel per kwartaal.

Bedrijfsinformatiespecalist Graydon verwacht voor 2019 dat de dalende trend in het aantal faillissementen doorzet. Echter zal de trend wel volgens het bedrijf wel afvlakken.

CBS
faillissementen
lakeshide
Men At Work
Shoeline
Supetrash