• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Knitwear Lab komt deze zomer met cursus industrieel breien voor professionals

Knitwear Lab komt deze zomer met cursus industrieel breien voor professionals

PARTNER CONTENT
Door Partner

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Bij Knitwear Lab - het kenniscentrum van innovatieve en duurzame knits - kan je deze zomer een introductiecursus volgen toegespitst op industrieel breien. De cursus is voornamelijk bedoeld voor textiel- en modeontwerpers, die de ambitie hebben om zich te specialiseren in knitwear. Thijs Verhaar, één van de oprichters van Knitwear Lab: "Wanneer designers de technische aspecten van breien begrijpen, leidt dat tot een efficiënter en creatiever ontwerpproces."

Met de industriële breicursus speelt Knitwear Lab in op een veel voorkomend probleem binnen de knitwear industrie. “Textiel en mode professionals die met gebreid materiaal werken, ontbreekt het vaak aan technische kennis”, legt Verhaar uit. "Wanneer ontwerpers een patroon opsturen naar een breifabriek, krijgen ze vaak iets heel anders terug dan ze hadden verwacht. De communicatie wordt belemmerd, doordat ze niet begrijpen welke gevolgen hun ontwerpkeuzes hebben voor het productieproces.”

Een creatieve ontwerper kan in zijn visie beperkt worden door de technische mogelijkheden. Aan de andere kant ziet Verhaar dat kennis over de techniek juist tot veel nieuwe ideeën kan leiden. “Wanneer je zelf aan de slag gaat met de software programma’s en breimachines ontdek je pas wat er allemaal mogelijk is. Zo kom je er achter dat het niet alleen mooier kan, maar ook veel eenvoudiger en goedkoper”, aldus Verhaar.

Vijf jaar Knitwear Lab

Verhaar heeft al meer dan dertig jaar professionele ervaring met het ontwikkelen van breisteken, het ontwerpen van collecties en onderzoek doen naar vezeltechnologie. Hij werkte als docent op kunstacademies en heeft breiers, programmeurs en kwaliteitscontroleurs opgeleid in verschillende landen. Vijf jaar geleden ging hij een samenwerking aan met Cherish Brouwer - modeontwerpster en breispecialist met een scherpe kijk op productontwerp en een verfijnd gevoel voor materiaal. Samen richtte het duo Knitwear Lab op.

Knitwear Lab groeide in de afgelopen jaren uit tot een van de voornaamste kennis- en onderzoekscentra voor industrieel breien in Europa. Met inmiddels drie vlakbreimachines en vier programmeurs doet het lab onderzoek naar innovatieve technologische toepassingen voor breiwerk en assisteert het zowel jonge ontwerpers als grote retailers met de creatieve en technische aspecten van het ontwerpen van knitwear samples.

Projecten die onderdeel uitmaken van het portfolio van Knitwearlab variëren van medische ontwerpen als compressiekousen en postoperatieve bh’s tot geavanceerde sportswear en intelligent breiwerk dat verrijkt is met sensoren. Ook doet het lab veel onderzoek naar duurzame materialen en zero-waste productietechnieken. Daarnaast richt het kenniscentrum zich op de educatie van professionals en studenten.

Industrieel breien bij Knitwear Lab

De cursus industrieel breien maakt onderdeel uit van deze pijler. In groepjes van acht tot tien personen krijgen de cursisten - onder leiding van vier brei professionals - meer inzicht in het ontwerpen, programmeren en produceren van industriële breisels. Volgens Verhaar betekent dat vooral zelf aan de slag gaan met het softwareprogramma en de industriële breimachines. Ook zal er een stukje materialenkennis aan bod komen. “Je kunt immers pas goed ontwerpen als je begrijpt hoe het materiaal zich gedraagt”, legt Verhaar uit.

De cursus is zeker niet uitsluitend bestemd voor textiel- en modeontwerpers. Volgens Verhaar hebben ook docenten van mode-academies en zelfs architecten zich aangemeld. “Wij zien ontzettend veel toepassingen voor knitwear binnen verschillende disciplines. We moedigen het dan ook zeker aan wanneer we aanmeldingen krijgen van buiten de textiel- en mode-industrie”, vertelt hij. Daarnaast benadrukt Verhaar dat het ook vooral een leuke ervaring is om je eigen gebreide swatches te ontwerpen. “We willen een stimulerende sfeer creëren waarbinnen de unieke hulpvragen van cursisten van verschillende disciplines en niveaus beantwoord kunnen worden.”

Aanmelden voor de cursus industrieel breien

Tijdens de tiendaagse cursus industrieel breien maak je kennis met de M1plus patroonsoftware en werk je met een STOLL flatbed knitting machine.

Aanmelden voor de cursus kan via deze link. De kosten? 1200 euro exclusief btw voor de gehele cursus. Studenten kunnen een korting krijgen, voor hen kost de cursus 950 euro exclusief btw.

De cursus vindt twee keer plaats, van 17 tot en met 28 augustus en van 31 augustus tot en met 11 september, in het lab in Almere.

breispecialist
knits
Knitwear Lab
Partner Content