Miller & Monroe: Dit weten we nu over de surseances in Nederland en Duitsland
bezig met laden...
De Duitse tak van Miller & Monroe gaat de winkels sluiten, zo werd deze week bekend. Sinds begin dit jaar verkeren zowel de Nederlandse als de Duitse tak van het moederbedrijf van de keten in surseance. Een overzicht over wat we nu weten over de stand van zaken.
De Duitse tak vroeg op 1 maart uitstel van betaling aan. Voor de procedure bij Vidrea Deutschland GmbH wordt herstructureringspecialist Jochen Sedlitz aangesteld. Het doel is om een herstructurerings concept op te zetten die zoveel mogelijk banen en winkels behoudt. Vidrea vraagt surseance aan vanwege schuldclaims in verband met de 200 overgenomen Duitse Charles Vögele winkels, zo bevestigt ook toenmalig CEO Lex Hes in een interview met FashionUnited aan het einde van maart. De topman meldt dat sowieso tussen de 40 en 60 winkels gaan sluiten in Duitsland.
Sedlitz meldt in april dat een fundamentele herstructurering nodig is of een nieuw concept. Voor het nieuwe concept is een investeerder nodig, zo meldt de specialist in een persbericht. Destijds meldt de specialist al dat het voortzetten van de Miller & Monroe winkels op lange termijn in Duitsland niet mogelijk is omdat het overgrote deel van verhuurders in de panden niet bereid is mee te doen aan een oplossing met het Nederlandse moederbedrijf. Hes reageert vervolgens schriftelijk tegen FashionUnited dat er nog geen onderhandelingen plaats hebben gevonden met de verhuurders. Volgens de topman wordt er pas na 31 mei 2019 onderhandeld met de verhuurders. Sedlitz meldt dat er al diverse partijen zijn die een deel van de overgebleven 160 Duitse winkels voort willen zetten met een eigen concept.
Nu wordt gemeldt dat alle Miller & Monroe-vestigingen in Duitsland zullen sluiten vanwege de insolventieprocedure die bij Vidrea Deutschland GmbH loopt. Retailers Kik, Tedi en Woolworth hebben een overeenkomst met de curator gesloten om de huur van 80 panden over te nemen en de medewerkers van de winkels een baan aan te bieden. Voor de overige 80 winkels wordt gekeken naar een oplossing met het Nederlandse moederbedrijf, maar in wat voor vorm dit is, is niet bekend.
Surseances Miller & Monroe: Dit weten we nu
De Nederlandse tak, Vidrea Retail BV, vraagt halverwege april uitstel van betaling aan. Als gevolg van de surseance van de Duitse tak kon deze niet meer voldoen aan de financiële verplichtingen jegens Vidrea Retail en kwam het Nederlandse bedrijf ook in problemen. Met de aanvraag van surseance hoopt de directie meer tijd te hebben om met crediteuren te spreken en het bedrijf benadrukt dat het geen ‘portaal is naar het einde, maar de hoop op een herstructurering’.
Nog geen week later wordt gemeldt dat de surseance van Vidrea Retail BV wordt verlengd. Vaak wordt binnen een week na een surseance het faillissement uitgesproken in Nederland, dus dit is een unieke situatie, zo benadrukt een woordvoerder van het merk. Na de voorlopige surseance van drie maanden komt er een stemmingsmoment waar de schuldeisers aan kunnen geven of zij nog op deze manier verder willen met de overeenkomst met Vidrea.
Beeld: Miller & Monroe