• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Personeel demonstreert in C&A Damrak

Personeel demonstreert in C&A Damrak

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het personeel van C&A heeft actie gevoerd in de C&A-winkel aan het Damrak. Ze demonstreerden afgelopen zaterdag samen met diverse kamerleden, gemeenteraadsleden en vakbond FNV voor een betere CAO.

De demonstranten lieten ballonnen op in de winkel, met meer dan 500 nieuwjaarswenskaarten, die ondertekend waren door de werknemers. Hiermee roept het personeel C&A op een ‘contract voor respect’ af te sluiten met vakbond FNV Handel. Lang konden ze niet blijven; de demonstranten werden door de beveiliging de winkel uitgewerkt.

Zowel de werknemers als de bond willen dat C&A ‘daad bij het woord voegt’. Ellen van der Zwan, die werkt op de afdeling planning/logistiek van het C&A-distributiecentrum: “Al die tijd wilde C&A ons sussen met de woorden 'er wordt naar jullie geluisterd'. Maar C&A heeft gewoon zijn handtekening gezet onder een cao waarmee we nu nóg slechter af zijn.”

Recentelijk bereikten werkgevers die aangesloten waren bij de cao van de Vereniging Grootwinkelbedrijven Textiel (VGT) een akkoord over de cao VGT met vakbonden CNV en RMU. Alleen FNV Handel tekende het cao-akkoord niet, die ‘10.000 werknemers in hun hemd laat staan’. “Een loonsverhoging van 1 procent plus de halvering van de zondagtoeslag vergroot hun inkomensachterstand, want sinds 2008 blijven de lonen ruim 13 procent achter op de inflatie. Ik vind dat respectloos naar de werknemers toe,” aldus Niels Suijker, bestuurder bij FNV Handel.

Suijker: “C&A kan, als één van de grootste, het verschil maken en zijn medewerkers het loon geven dat zij verdienen. Het enige dat zij vragen is dat C&A met ons betere afspraken maakt voor hen. Het "contract voor respect" is een aanvulling op de VGT-cao, waarmee C&A bewijst dat het wel degelijk de inzet van de werknemers op waarde schat.”

Het personeel voert al langer actie voor een betere CAO. In november schreven de medewerkers van het distributiecentrum in Lisse een open brief naar de directie: "Al 8 jaar is er geen nieuwe CAO afgesloten en krijgen wij als C&A personeel al 8 jaar geen enkele structurele cao-loonsverhoging meer," schrijft het personeel, de uitzondering van de 1 procent schaalverhoging in 2010 erbij vermeldend. "Het feit dat wij al vele jaren stil staan en alles duurder is geworden heeft ertoe geleid dat wij met zijn allen fors hebben ingeleverd."

C&A is samen met Claudia Sträter, Miss Etam, Hunkemöller, Peek & Cloppenburg, Primark en WE aangesloten bij de cao van de Vereniging Grootwinkelbedrijven Textiel (VGT). Deze cao geldt voor circa 10.000 medewerkers. Bij C&A werken zo’n 4.000 medewerkers.

Beeld: FashionUnited

C&A