• Home
  • Nieuws
  • Business
  • PETA koopt aandelen Canada Goose

Business

PETA koopt aandelen Canada Goose

Door Anne Buis

20 mrt. 2017

Canada Goose heeft op 16 maart zijn intrede gemaakt op de beurzen van Toronto en New York. Dierenrechtenorganisatie PETA zag zijn kans schoon en heeft in de eerste dagen al 230 aandelen gekocht op de New Yorkse beursvloer, om zo meer invloed uit te oefenen op de Raad van bestuur.

Voor een bedrag van 4.000 dollar (3.719 euro) werden de aandelen verworven. PETA zei in een statement dat het aandelen zou gaan verwerven ‘zodat het aandeelhouder-oplossingen kan introduceren tegen het gebruik van bont en dons in de producten van de jassenfabrikant’. “We willen ze op zijn minst naar de overlegtafel brengen,” zei PETA-woordvoerder Ben Wiliamson tegen CBC News.

Op de dag van de beursgang demonstreerde PETA ook al voor de New York Stock Exchange. “Wreedheid is onderdeel van elke Canada Goose-jas die is afgezet met echt bont en gevuld met echte dons,” zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk in een statement. “Van die demonstraties tot het nemen van besluiten in de Raad van bestuur tot het rippen van mensen met bontkragen aan hun jas en deze jassen aan daklozen geven; PETA US is bezig het bedrijf te pushen om te stoppen met het handelen in parka’s omdat het immense pijn en lijden veroorzaakt bij coyotes en ganzen.”

Het is de vraag in hoeverre Canada Goose daarop in zal gaan. Op de eerste dag stegen de aandelen in New York met 25 procent tot iets meer dan 16 dollar. Bij de beursgang bracht Canada Goose 20 miljoen aandelen op de markt voor 17 Canadese dollar per aandeel (circa 12,78 Amerikaanse dollar). De prijs was daarmee hoger dan de vooraf aangekondigde 14 tot 16 Canadese dollar per aandeel. De beursgang bracht 340 miljoen Canadese dollar op, oftewel 255 miljoen Amerikaanse dollar. Hiermee is het het tweede grootste IPO-debuut van 2017.

Beeld: PETA