• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Primark op de vingers getikt door arbeidsinspectie

Primark op de vingers getikt door arbeidsinspectie

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft Primark berispt over de huidige arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden bij de kledingketen in Nederland. De fast fashion retailer heeft nu drie maanden de tijd om zaken op de werkvloer op orde te stellen, blijkt uit een brief van minister Lodewijk Asscher aan de Tweede Kamer.

Primark kwam begin dit jaar negatief in het nieuws omdat medewerkers klaagden over de arbeidsomstandigheden. Vakbond FNV hield daarop een enquête onder 1,200 (ex)medewerkers, waaruit onder andere bleek dat het personeel een te hoge werkdruk en respectloze behandeling van leidinggevenden ervoer. De bond vroeg de Inspectie SZW een onderzoek te starten.

In acht van de zestien Nederlandse filialen werd daarop onaangekondigd onderzoek uitgevoerd, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie aan RTL Z. Er werd onder andere gekeken naar arbobeleid, contracten en de communicatie naar het personeel toe.

De uitkomsten van de Inspectie zouden in grote lijnen overeen zijn gekomen met die van FNV. Zo zouden leidinggevenden zich niet voldoende bewust zijn van de hoge werkdruk en de manier waarop die kan worden verlicht. Verder zou een risico-inventarisatie ontbreken en zou er tekortschieten in de manier waarop het bedrijf omgaat met ziekmeldingen.

“Wij vinden het welzijn van onze medewerkers van belang en willen al onze medewerkers eerlijk behandelen. Verder willen we dat Primark een van de favoriete werkgevers van Nederland is,” laat de retailer weten in een statement. De keten en de Inspectie hebben inmiddels gesprekken gevoerd, waarin een ‘eis tot naleving’ in opgesteld. Primark heeft hier geen bezwaar tegen gemaakt, wat wil zeggen dat het drie maanden de tijd heeft om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Beeld: Primark

Primark